KRISTIANSAND: Kvinnen ble dømt i tingretten, men er nå enstemmig frifunnet i lagmannsretten.

Det var 23. mars i fjor at politiet rykket ut til Narvesen-kiosken i Markens gate i Kristiansand, etter at ransalarmen gikk. I bakrommet fant de den 37 år gamle kvinnen som drev butikken, bundet og bastet. Hun fortale at hun var blitt bundet fast av en yngre mann, som ifølge forklaringen hennes og stjal et større pengebeløp. Hun ble forlatt i bakrommet, men klarte å utløse tyverialarmen etter en tid.

Ble selv arrestert

En liten uke senere ble hun imidlertid selv arrestert av politiet, mistenkt for å ha gitt falsk forklaring. – Det var ikke grovt ran i det hele tatt. Vi mener ranet var iscenesatt, sa etterforskningsleder Leif Vagle til Fædrelandsvennen da.

Kvinnens forklaringer om det som skjedde har i ettertid vært sprikende, og dette har svekket kvinnens troverdighet, mener lagmannsretten, som har frifunnet henne.

Mangler motiv

Retten sier videre at «det er spesielt mangelen på motiv som har vært tungtveiende ved bevisvurderingen. Hun var som nevnt selv ansvarlig for eventuelle tap, uansett om disse skrev seg fra ordinært svinn, underslag eller ran som vi her har å gjøre med. Det forelå etter det opplyste ingen forsikringer eller andre ordninger som en mulig forklaring på at hun eventuelt lot seg involvere et arrangert ran».

Retten fant også ut fra juridiske vurderinger at kvinnen ikke kunne dømmes for falsk forklaring da hun anmeldte ranet, fordi det antas at politiet allerede da mistenkte henne for delaktighet. Derfor hadde hun anledning til gi uriktig forklaring.