AGDER: — Av konkurransemessige hensyn oppgir vi ikke tall. Men vi har aldri hatt så lav fyllingsgrad på denne tiden av året, muligens med unntak av 1996, sier Ole Teodor Dønnestad, konserndirektør med ansvar for kraftproduksjon i Agder Energi.

Han beroliger med at konsekvensene av vannmangelen nok er større for inntjeningen i Agder Energi (hadde underskudd i tredje kvartal) enn for oss strømkunder. Vi hjelpes foreløpig av import gjennom kraftkablene under sjøen fra Europa.

Også nasjonalt er det rekordlave kraftmagasiner. Men ikke bare det:

Grunnvannsnivået er rekordlavt

Snømagasinet er rekordlavt

Hvis rekordkulden holder seg, kan situasjonen bli alvorlig.

RASJONERING

— Været er vanskelig å spå. Fortsetter kulden kan vi få en ganske spesiell situasjon. Vårknipa kan bli en utfordring neste år, men plutselig snur det, sier distriktssjef for kraftforsyningen, direktør i Agder Energi Erik Boysen.

Myndighetene er forberedt på det verste. Alle kommunene på Sørlandet har i høst sendt inn rasjoneringsplaner til fylkesmennene, som sammen med Agder Energi koordinerer eventuell strømutkopling. Planene er imidlertid hemmelige.

— Hvorfor?

— Planene om strømrasjonering er hemmelige av sikkerhetsgrunner. Kommunen varsler hvilke institusjoner og anlegg de mener er så viktige for liv, helse og samfunnsstruktur at strøm må sikres. Hvilke det er, ønsker vi ikke at skal komme i hendene på uvedkommende, sier beredskapssjef Ynge Årøy hos Fylkesmannen i Vest-Agder, som understreker at rasjoneringsplaner ble pålagt etter krisevinteren 2003 og at rasjonering ikke har blitt satt igang i moderne tid.

Hvis det går mot rasjonering, kobles først oppvarming av fortau, gatelys og lysløyper ut. Neste trinn er å be industrien kutte produksjon for å frigjøre strøm. Til sist kommer utkopling for vanlige kunder.

— Da kobler vi inn og ut ulike geografiske soner på timebasis. Men dette er veldig lite sannsynlig at blir nødvendig, sier distriktssjef for kraftforsyningen, Erik Boysen, til Fædrelandsvennen.

BEROLIGER

Før rasjonering ,vil alle andre tiltak bli vurdert. Først ut er en nasjonal holdningskampanje for å spare strøm.

— Det hadde vi i 2003, men vi er langt unna å sette i gang det ennå, beroliger seksjonssjef analyse i Norges Vassdrags- og Energidirektorat, Tor Arnt Johansen.

— Vi nærmer oss det laveste magasinnivå noensinne før jul i Sør-Norge. Men vi har 60 prosent igjen – og lavest pleier magasinene å være i april. Mye kan skje innen den tid. Å koble ut strøm, altså rasjonere, virker helt uaktuelt. Det er langt fram før vi er i en alvorlig situasjon, sier han.