KRISTIANSAND: — Jeg husker at jeg tenkte "så gal jeg er som gjør dette", forteller "Tina" (22), en normal, singel student fra Kristiansand.

Ingen medstudenter i kantina ville ha klart å gjette hva hun tjener penger på, hvordan hun betaler husleien sin. Hun er søt og blid, smiler og ler - og gruer seg litt til eksamen.

Hun forteller til fvn.no om den første gangen hun solgte kroppen sin, i juni i fjor. Hun svømte i regninger, og visste ikke hvordan hun skulle klare å hoste opp alt hun skyldte. Det var snakk om mange tusen.

- "Jeg kan jo egentlig ha sex med noen og få penger for det," tenkte jeg. Og så gjorde jeg det.

Det gikk raskt fra første tanke til gjennomføring.

På chatsidene til en kjent nettavis logget hun seg på med et kallenavn, og kom i snakk med flere menn. Samtalen dreide raskt inn på sex.

Direkte

— Det var ganske direkte. "Er du interessert i treff? " spurte jeg, og de fleste falt fra da jeg forklarte: "Men det kommer til å koste penger!"

— Et par stykker sa likevel ja, og vi avtalte å treffes hjemme hos meg.

— Midt på dagen?

- Ja. Det er jo selvsagt en veldig kunstig affære å treffe noen slik. Man hilser og sier hei, tar hverandre i hendene... Veldig raskt blir det likevel helt naturlig når man setter i gang.

— Og så betalte han?

— Ja, etter 20 minutter var det over, og jeg fikk 1500,- kroner som vi hadde avtalt. Det var den første. Han var vel noen og tredve. Det var bare inn og ut, liksom.

Feiret med kompis

Tina hadde alliert seg med en kamerat som visste hva som foregikk, i tilfelle noe skulle gå galt.

— Han skulle ringe meg etter en time. I stedet ringte jeg ham etter en halvtime, og ba ham komme bort til meg. Vi gikk ut og kjøpte noen øl og feiret det hele.

— "Jeg er stolt av deg," sa han til meg. Han syntes dette var veldig gøy. Det var et skikkelig adrenalinkick, vil jeg karakterisere det som. Veldig spennende. Kompisen min fleipet og spurte om jeg tok vennepris. Hehe.

Senere på kvelden møtte hun enda en mann.

— Slik fikk jeg i det minste begynt å gjøre opp noe av gjelden min. Det føltes veldig bra.

- Gjør mennesker til en vare - Det er viktig at vi sier fra at det ikke er greit at kvinner selger kroppen sin, sier Hanne Størset, landsstyremedlem i Kvinnegruppa Ottar. Hun er sosiolog med forskningsområde prostitusjon og seksualisert vold, og understreker at behovet for penger er de aller fleste kvinners vei ut i prostitusjon.

— Når du først har gjort dette en gang, er du "hooked". Du har brutt en grense og satt en pris på deg selv, og det er en måte å tenke om seg selv på som er skadelig, sier hun, og tar til orde for kriminalisering av horekunder.

— Jeg tror ikke det finnes noe sånt som et "lykkelig ludder". Det er farlig å tro at man kan gå inn i dette og mestre det. Når man kommer litt under overflaten, viser forskning at disse kvinnene har noen fellesnevnere, og at trangen til å prostituere seg ikke bare handler om å tjene penger, sier Støren.

- Ikke alle er like - Det er et litt strengt regime i Norge på å male bildet av de prostituerte entydig og endimensjonalt, sier Liv Gjessen, leder for Pro-senteret.

Hun mener eksempelet med "Tina" viser tydelig at det er veldig stor variasjon blant kvinner som prostituerer seg.

— Det finnes kvinner som ikke fremstår som offer. Og som sier at dette er greit. Det kan godt hende at "Tina" har det greit, men det vet vi ikke. Hovedsaken må være at hun må lov til å mene noe om dette selv - og bestemme selv. Men dersom hun vil lytte til meg, er min erfaring at veldig mange kvinner sliter med dette i ettertid, sier Gjessen.

- Helt greit

I august i fjor tok "Tina" et nytt sprang. Hun tok lettkledde bilder av seg selv, bestilte plass på et såkalt eskorte-nettsted for 1100,- kroner i måneden, laget sin egen side på nettstedet og bestilte en helg på hotell.

— To minutter etter at jeg hadde lagt ut bildene, begynte telefonen å gløde. Det ringte i ett hele uka før helga kom. Kanskje jeg snakket med hundre stykker.

Denne helgen tjente hun 12.000,- kroner på seks kunder. De fleste brukte en time.

— En var ute igjen etter bare ti minutter. Fortsatt syntes jeg dette var helt greit, og jeg følte ikke noe ubehag over å ha prostituert meg.

— Har du ikke hatt noen negative opplevelser?

— Nei. Faktisk ikke. Jeg synes jo det er utrolig at de har lyst til å bruke 2000,- på å være med meg i en time. Flere kunder kommer tilbake også.

- Som å gå på byen

Ingen av kundene Tina har hatt, har ytret ønske om noe annet enn ordinær sex.

— Ja, det er så streit sex at du aner ikke. Og noen av dem betaler gladelig for å gi meg oralsex, eller bare for å massere meg en time. Andre igjen er veldig opptatt av å kose, noen blir veldig kjærlige. Da tenker jeg: "Hvorfor kunne du ikke bare gjort dette med kona di?"

— Får du noe ut av det selv?

- Ja, jeg får jo selvsagt en seksuell opplevelse jeg også. Det er en av grunnene til at jeg kan gjøre dette. Det blir nesten som å bli med noen hjem fra byen.

— Bare at du ikke kan velge?

— Jo, men da blir det med noen jeg kanskje aldri hadde valgt å gjøre det med. Det aspektet gjør det litt gøy og spennende.

Prostituert

Tina føler hun har mer kontroll nå, enn de første, litt famlende gangene.

— Begynner du å føle deg litt proff?

— Ja, nå føler jeg at jeg kan dette. I begynnelsen var det litt skummelt, men nå går det greit. Jeg tror de fleste som kjøper seg en prostituert er ganske vanlige menn, jeg tror kanskje man skal være maks uheldig for å komme ut for noe ugreit.

— Så du ser på deg selv som prostituert, altså?

— Ja, hehe. Det er jo det jeg er. Yrket mitt ved siden av studiene, liksom. Det føles litt kult samtidig, sier Tina, og forteller at vennene hun har valgt å betro hemmeligheten til, utelukkende har støttet henne.

Ingen kjæreste

— Alle jeg har fortalt det til, synes bare det er greit. Og jeg må være helt ærlig, jeg synes også dette her er helt greit. Om jeg kan bli avstumpet? Jeg føler det ikke sånn. Skulle det nå likevel dukke opp en liten spire av .... følelsen av å gå på akkord med seg selv, da hadde jeg sluttet.

— Og hvis du skulle få en kjæreste?

-. Nei, det kan jeg jo ikke ha. For øyeblikket er det veldig greit å ikke være sammen med noen. Skulle det skjedd, måtte jeg jo ha slutta.

— Du tror ikke du møter den rette gjennom "jobben" din?

- Haha. Nei, tenk deg å skulle fortelle historien om hvordan vi... hehe. Nei. Det hadde ikke gått, ler hun. Så går hun avgårde i skumringen for å treffe noen studievenner.

Og i morgen kveld tjener hun kanskje et par tusenlapper igjen.