OSLO: — Dette er ingen overkjøring av politimester Bjørn Hareide. Men han må finne seg i at vi sammen ser på penge- og ressursbruken for å finne ut hvor skoen trykker, sier politimester i Politidirektoratet, Asbjørn Gran, til Fædrelandsvennen.

De siste dagene har tallene om hvor mye Agder politidistrikt egentlig får, fløyet vegg i mellom.

På et møte med justisminister Knut Storberget tirsdag ettermiddag hevdet landsdelens fremste lokalpolitikere at politidistriktet får for lite penger. Storberget var uenig og viste til at Agder får 23 millioner mer enn det de nasjonale kriteriene tilsier.

God vekst

Asbjørn Gran var selv med på møtet. Han stiller seg uforstående til kravet fra Sørlandet.

— Etter alt det vi legger til grunn, ligger Agder bra an, sier Gran. Og viser til følgende:

Agder politidistrikt får i 2007 får 74 millioner mer enn i 2002 (se egen tabell). Det var da Vest-Agder, Kristiansand og Arendal politidistrikter ble til Agder politidistrikt.

Til tross for at Politidirektoratet mente at det sammenslåtte Agder politidistrikt i henhold til nasjonale kriterier burde klart seg med 520 stillinger, godtok direktoratet at politidistriktet fikk beholde sine 553 stillinger.

Andre politidistrikter, som Troms, Sør-Trøndelag, Rogaland og Romerike, får betydelig mindre enn Agder i forhold til de nasjonale kriteriene. Likevel er det langt fra så mye støy fra disse distriktene.

Gran understreker at hvis politiet får mer penger av politikerne i neste års statsbudsjett, så er det de dårligst stilte politidistriktene som står får tur. Og ikke Agder.

Villig til å diskutere

  • Men både politimester Hareide og de lokale politikerne mener de nasjonale kriteriene ikke passer på Sørlandet, blant annet fordi det er mer kriminalitet her og flere turister om sommeren?

— Det kan godt hende det er noe i de argumentene. Og det skal vi være villige til å diskutere. Men uansett vil det ikke så gi store utslag i tildelingene, sier Gran.

Han understreker at han har forståelse for kravene fra folk rundt forbi på Agder om mer synlig politi. Og han fremholder de gode resultatene Agder politidistrikt har oppnådd.

  • Men det er et eller annet her som ikke stemmer. Kan hende er det noe med organiseringen av arbeidet i politidistriktet. Vi må nok ta et grep og først bli enige om faktagrunnlaget og så ta en gjennomgang av penge- og ressursbruken, sier Gran.