KRISTIANSAND: Bistandsbudsjettet fra regjeringen har sterkere miljø— og klimaprofil, og det er ikke udelt positivt, ifølge utviklingsorganisasjonen fra Kristiansand.

— Å satse på miljø er bra, det bidrar til økonomiske vekst. Men vi må ikke ta midlene fra tradisjonell bistand. Å utrydde fattigdom må gjøres sammen med grasrota, på deres premisser. Dette lukter litt vel mye av norske prioriteringer og norske interesser, uttaler kommunikasjonssjef Trond M. Backer til Fædrelandsvennen.

Regjeringen reduserer bevilgningene til internasjonal bistand med 400 millioner til 27 milliarder kroner neste år. Potten til fattige land er omtrent som i fjor, nedgangen skyldes at utgiftene til flyktningtiltak i Norge reduseres.

Når støtten til sivile samfunn ikke økes, betyr det reelt kutt, siden lønns- og prisvekst ikke kompenseres. Strømmestiftelsen vil nå prøve å påvirke departementet til å øke denne posten.

— Dette er ikke kritisk i år, men kan bli det på sikt. Vår erfaring viser at det å styrke sivile samfunn virker best på sikt, poengterer Backer, som legger til at Strømmestiftelsen får bevilget om lag 40 millioner kroner i statlige bistandsmidler gjennom Norad.

Også generalsekretær Marte Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen Care er kritisk, spesielt til kutt i bistandsmidler øremerket kvinner og likestilling.

– Økt likestilling er det mest effektive virkemidlet for å bekjempe fattigdom. Da er det uforståelig at norske myndigheter kutter i disse midlene, mener Gerhardsen.

Regjeringen bevilger 300 millioner til kvinner og likestilling i år som tidligere år, men øremerker nå 100 millioner av disse til klimatiltak.

– Med dette budsjettet blir det mindre penger til arbeid mot kjønnsbasert vold, kjønnslemlestelse og for økonomisk likestilling og kvinner rettigheter, sier Care-sjefen.

Regjeringen legger vekt på at den viderefører «et høyt nivå på internasjonal bistand».

– Regjeringen øker støtten til klimatilpasning med vekt på blant annet landbruk, kvinner og sikker tilgang til mat, het det i en pressemelding fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i går.

Budsjettet dobler innsatsen for ren energi i utviklingsland til 1,6 milliarder kroner. Støtten til klimatilpasset landbruk, matsikkerhet og forebygging av naturkatastrofer økes med 335 millioner.

Bevilgningen for neste år tilsvarer 1,02 prosent av brutto nasjonalinntekt, mot 1,09 i år. I 2009, det siste året man har oversikt over, mottok totalt 112 land en eller annen form for øremerket norsk bistand.