JERUSALEM: Flere ledende rabbinere har under årets påskefeiring i Israel hengt opp plakater i Jerusalem der de advarer mot sigaretter og sigarer som ikke er gangbare for inhalering:

"Det er spesielt forbudt å røyke sigaretter under påskefeiringen fordi sigaretter inneholder hametz ," heter det blant annet på noen av oppslagene.

Nei til syre

Med hametz menes det som regel syret brød . Jødene spiser nemlig påskelammet med usyret brød og bitre urter, for å minnes utgangen av Egypt, slik den er beskrevet i Bibelen.

Dermed er all bruk av syret brød, dvs brød som har gjæret , forbudt hele påskeuka.

— Noen av essensene i sigarettproduksjon stammer fra hvete, og hvetemel har blitt brukt i sigarettproduksjon, sier rabbi Moshe Sternberg, ifølge Jerusalem Post.

"Dette kommer selvsagt i tillegg til det generelle forbudet mot å røyke resten av året, siden det er helseskadelig," heter det også i oppslaget. For ordens skyld.

Også utenfor høytidene følger religiøse jøder nøye utmeislede regler for mat og drikke, de såkalte kosher-reglene.

Ingen cheeseburger

Kosher-reglene preger hele det israelske samfunnet, og selv som besøkende støter du på konsekvenser av disse.

Skal du spise på restaurant i Jerusalem, må du regne med å velge mellom restauranter som kun enten serverer kjøttretter, eller restauranter med mat som er produsert med ulike meieri/melkeprodukter.

Du får med andre ord ikke en ekte cheeseburger på McDonald's i Jerusalem. Eller pasta med kjøttboller.

Cheeseburger-regelen skriver seg helt tilbake til 2. mosebok, der det heter at "du skal ikke koke et kje i melken fra moren". Melkebakterier i trau av tre ødela nemlig kjøttet. Selv om ingen restauranter bruker tretrau lenger, holder man likevel fast ved denne tradisjonen.

Påsken i Israel feires i år mellom 19. og 27. april.