MANDAL MANDAL KIRKEPå rekke og rad sto gravsteiner utstilt ved Mandal kirke i går. Det helt spesielle arrangementet «Kirkegårdens dag» ble avviklet for første gang. — Hensikten er å få til en dialog mellom folk, firmaer og kirkegårdens tilsatte, også utenom de situasjoner og tider som er preget av sorg, sier kirkeverge Håkon Sødal.To gravsteinfirmaer, to begravelsesbyrå og en blomsterforretning sto klare for å vise fram sine produkter og svare på spørsmål som måtte komme. ENKELT.

Og en av dem som kom var Solveig Sandnes på 76 år. Hun studerte gravsteinene, og var ikke særlig i tvil om hva som burde stå ved hennes siste hvilested. - Det skal være noe helt enkelt, som denne her, sier hun og peker på steinen i den ene enden av raden. Den har et stort hvitt kors, og det synes hun passer veldig godt siden hun er fast kirkegjenger. I hennes alder er ikke døden noen ukjent tanke, og hun synes det er greit å snakke om det. - Du vet, så gammel som jeg er har jeg vært med å finne gravsteiner til kjære før. Man må finne steiner som gjenspeiler vedkommendes personlighet, sier hun.Selv er hun her for å få hjelp til en gravstein der inskripsjonen er slitt vekk. Hun vil vite hvordan hun kan få skriften inngravert på ny. TRENDER.

Også innen gravsteiner er det trender. Det forteller Odd Arnfinn Døble i Nordic Stone avdeling Kristiansand.- Før skulle steinene være helt enkle med gullskrift. Nå er steinene gjerne lysere og med navnetrekket til vedkommende, sier han. I Sør-Europa er det også vanlig med bilder av avdøde på steinen, det skjer også mer og mer her.Vi får også høre om de som selv velger egen stein og oppbevarer den i garasjen. Til og med med inskripsjonen klar, bare dødsdatoen mangler. HVITE KISTER.

Når det gjelder kisten, er det lite trender å se. Den skal være hvit, og i noen tilfeller trehvit. - Jeg har knapt opplevd noe annet enn dette, sier Svein Lande i Lande's Begravelsesbyrå i Mandal. Ingen stanser pårørende som vil ha en kiste i andre farger, men det forekommer så godt som aldri.Hva så med blomster? På standen til Magnhild Døble i Blomsterverkstedet får vi vite at det blir mer vanlig med enklere og stiligere blomsterdekorasjoner med for eksempel fargede ståltråder når unge mennesker har gått bort. - Når det gjelder eldre personer er kransene og blomstene mer konservative og slik de har vært i mange år, forteller hun.Tekst: Jarle R. Martinsen jarle.martinsen@fvn.no - 38 27 17 45