FLEKKEFJORD: Marine Harvest gjennomførte forrige uke en kjemisk avlusing i sine to anlegg i Flekkefjord. Dette førte til at titusener av laks døde.

— Jeg har ikke tall på hvor store mengder fisk som er død, eller hvilke verdier det representerer. Vi har forsikring som dekker deler av tapet, sier produksjonsansvarlig John Gunnar Grindskar i Marine Harvest avisen Agder.

Vanligvis bruker Marine Harvests anlegg leppefisk for å motvirke lakselus. I forrige uke bestemte de likevel å foreta en kjemisk avlusing i to av de fem anleggene i Flekkefjord.

— Det var i anleggene Pinnen og Tarmvikodden øst for Andabeløy vi gjennomførte en vanlig avlusingsoperasjon med presenninger der laksen bades i antilus-middel. Vi fulgte oppskriften både for stoffet som brukes og tiden laksen bades, men likevel døde store mengder laks etter behandlingen, forteller Grindskar.

Opprydningen av den døde fisken skal ha pågått frem til nå og i følge Grindskar er situasjonen nå under kontroll.

— Alt er ryddet opp og vi har sjekket at det ikke er skader på nøtene etter presset fra den døde fisken i bunnen av mærene.

Den døde fisken skal nå analyseres av veterinærer for å finne ut hva som gikk galt.

— Dette er foreløpig et mysterium. Det hender at laks som utsettes for avlusing får en slags hoste-reaksjon, men det har ikke vært dødelighet knyttet til slik behandling før, forteller John Gunnar Grindskar til Agder.