MANDAL: — Vi vet at den tyske sjørøveren Martin Pechlins herjet på denne tiden, og det er en mulighet for at skipene kan ha blitt senket av ham, sier marinarkeolog hos Norsk Sjøfartsmuseum, Jørgen Johannessen, til fvn.no.

Ifølge Lindesnes var det Otto Lehne fra Mandal dykkeklubb og Svein Syvertsen fra Farsund som oppdaget de tre vrakene. De to dykkerne kontaktet deretter museumsledelsen for å varsle om funnene.

— Historien er jo veldig spennende, og det hadde vært gøy å komme til bunns i om det er en sammenheng, sier Johannessen.

Beryktet pirat Martin Pechlins var viden kjent for sine mange plyndringer til havs, og han skal blant annet ha vært i kamp med to hansakogger utenfor Mandal. Sjørøvervirksomheten til Pechlins endte utenfor Risøy i Tvedestrand i 1526 etter at han hadde vært i sjøslag med tre skip i fra Bergen.

Torsdag var tre dykkere fra Norsk Sjøfartsmuseum i Skjernøysund for å dykke på de tre vrakene.

— Jeg har snakket med mange i dykkermiljøet som sier det er svært uvanlig å finne tre vrak i så umiddelbar nærhet, sier Johannessen.

Forkullet Det er spesielt to av de tre skipene som fattet interesse hos marinarkeologene. Det ene skipet er forkullet, noe som tyder på at det har blitt senket ved brenning. Om bord i det andre skipet ble det funnet flere tønner fulle av kalk. Ifølge Johannessen er det mystisk ettersom skip som ble senket med vilje, alltid var tømt for verdifull last.

Nå vurderer sjøfartsmuseet å ta prøver av treverket for å kunne fastslå eksakt hvor gamle skipene er, og dermed komme nærmere et svar på om skipene ble senket av pirater.

I tillegg til å avdekke eventuelle pirathistorier, er det viktig for sjøfartsmuseet å sikre framtiden for vrakene i Skjernøysund.

Fredet - Vi har sjekket bevaringsforholdene for vrakene. De er nå automatisk er fredet, og skrevet inn i en vrakdatabase. Det er vanlig at slike vrak er utsatt for perlemark, og dermed i dårlig forfatning, sier Johannessen.

Han mener det er viktig å understreke at det er fritt fram for folk å dykke på vrakene, men at de må behandles med varsomhet.

— Faren for å skade vrakene er en av årsakene til at vi ennå ikke har tatt prøver av treverket, sier Johannessen.

På stedet hvor vrakene ligger har marinarkeologene funnet flere gjenstander som tyder på at Skjernøysund har vært et attraktivt sted for rekreasjon i mange år.

— Vi har funnet flere krittpiper og gjenstander for å lage mat. Det tyder på at skip har ankret opp i området for å kose seg med mat, drikke og røyk, sier Johannessen.