INFISERT: En maskin her på fabrikken til Sørlandskjøtt er infisert med listeriabakterie. Nå skal hele lokalet renses for å bli kvitt problemet. (Foto: Kjartan Bjelland) Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Det kunne først virke som om det var kun to typer pålegg som var infisert av bakterien. Men Sørlandskjøtt sendte onsdag ut en pressemelding hvor bedriften beklager den misforståelsen.

Alle typer skåret pålegg

Det viser seg nemlig at alle typer skåret pålegg i 100, 150 og 200 grams pakker, som er pakket etter uke 39 kan være infisert av bakterien.

I pressemeldingen opplyser Sørlandskjøtt at alle omsetningsledd av disse produktene er informert og har stoppet salget. Varene er tatt ut av utsalgssteder og vil bli destruert umiddelbart.

Bedriften vil ikke selge noen nye pakker av disse typene før de er sikre på at den infiserte maskinen er ren.

Han kan ikke si helt sikkert hvor mye infisert kjøttpålegg som har gått ut av fabrikken på Mjåvann, men understreker at det ikke er et stort volum.

Gravide og eldre

Dagfinn Haarr, kommune— og smittevernlege i Kristiansand, opplyser at det er eldre, gravide og folk med nedsatt immunforsvar som kan risikere å bli syke av listeria.

— Hvis folk er usikre på om de har spist kjøttpålegget, hva bør de gjøre?

— Voksne folk skal ikke gjøre noen verdens ting. Man kan regne med at voksne får i seg listeria hvert år, og de blir stort sett ikke syke. Kroppen håndterer det. Det som er viktig her, er at helsevesenet må være oppmerksomme når listeria er funnet, så de er litt omhyggelige, sier Haarr.

Influensaliknende symptomer

Hvis noen i risikogruppen har spist pålegg fra Sørlandskjøtt anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar kontakt med lege hvis de har influensaliknende symptomer etter at de har spist det, sier Haarr.

Han kan opplyse at de foreløpig ikke har fått en eneste henvendelse, noe som betyr at folk er ganske avslappede.

Spesialinspektør Gjermund Bø ved Mattilsynets distriktskontor i Vest-Agder forteller at de har vært hos Sørlandskjøtt og sett at de håndterer problemet på en forsvarlig måte.

— Vi har fått noen henvendelser fra folk om dette, men mer vet jeg ikke, sier Bø.

Det har ikke lyktes fvn.no å komme i kontakt med Sørlandskjøtt onsdag.