KRISTIANSAND: Ledelsen ved Luftfartsskolen på Torp kom i eget fly til Kjevik i dag. Der inngikk de avtale med Universitetet i Agder om en ny universitetsutdannelse for flygere.

Utdanningen innebærer at flygerne tar den praktiske delen av utdannelsen ved den private Luftfartsskolen på Torp. Det er denne som gjør dem kvalifiserte til å jobbe som trafikkflygere. Men i tillegg til denne fagutdannelsen kan de nå ta et ekstra år på UiA og dermed få en bachelorgrad i luftfart.

Det er meningen at UiA etter hvert også skal tilby mastergrad i det som vil bli en lederutdannelse.

— Vi vet at det blant flygere er svært mange som ønsker seg en slik utdannelse, sier Otto Lagarhus, styreleder ved Luftfartsskolen.

Den tidligere luftfartsdirektøren vil framover være en av dem som skal jobbe med å få på plass den nye utdannelsen.

Ifølge Lagarhus vil flygere med denne universitetsutdannelsen blant annet kunne jobbe som sjefsflygere og innen flyplassledelse.

Utdannelsen vil starte opp i 2011, men universitetet har ingen oversikt over hvor mange studenter som kommer til å delta på studiet.

Så vil også utdannelsen først og fremst være en etterutdannelse for de som allerede har jobbet som flygere og som ønsker seg over i andre typer arbeid. Men også flygere som ikke får jobb vil sannsynligvis søke. På grunn av nedgangen innen luftfarten er det nå mange arbeidsledige flygere.

— Mange sliter med å få jobb og for dem vil dette være en måte å få enda et ben å stå på, sier Thor Alvik, daglig leder ved Luftfartsskolen.

Avtalen som ble signert i dag er en intensjonsavtale og det er meningen at saken skal være ferdig behandlet i styrene ved de to skolene i løpet av 2010. Studiestart vil bli i 2010.