KRISTIANSAND: — Jeg synes det busstilbudet vi har i dag er en vits, sier studenten Kristin Nordvoll.

Hun er på rutebilstasjonen og skal til å gå på bussen til Oslo. Nordvoll var tidlig ute da hun bestilte turen hos Lavprisekspressen, og fikk billetten til 49 kroner. Ordinert koster billetten 249 kroner, men er man tidlig ute får man billetten billigere. For å komme seg ned til rutebilstasjonen ble hun nødt til å benytte seg av byens busstilbud.

Nordvoll bor på Lund, og prisen på en billett til sentrum koster 20 kroner. For henne koster det altså 40 kroner fra Lund til sentrum og hjem igjen. Da koster det bare ni kroner mer med bussen til Oslo. Hadde Nordvoll bodd i Vågsbygd hadde turen til og fra sentrum kostet 54 kroner, og hadde da kostet fem kroner mer enn billetten til Oslo.

— Det skal sies at jeg var heldig som fikk en så billig tur til Oslo, men at det er mulig å komme seg billigere til Oslo enn til Vågsbygd viser jo at noe er galt med busstilbudet her i byen, sier Nordvoll.

Les også: Passasjerene dropper bussen

- Ikke rart folk reagerer

— Det er i overkant dyrt å reise med buss her i byen, dagens prisnivå nytter rett og slett ikke. Jeg synes ikke det er rart at folk reagerer på de høye prisene, sier nestlederen i byutviklingsstyret, Hans Otto Lund (H).

— Kommunen har lagt mye tid og penger i å unngå prisøkning på bussen. Da er det trist å se at prisen likevel skal presses opp. Ett eller annet blir vi nødt til å gjøre med dette, sier han.

Lederen i Kristiansand SV, Alf Holmelid, er enig i at denne utviklingen ikke må få lov til å fortsette. Hvis folk svikter bussen og tyr til bilen mener han Kristiansand kan se langt etter å bli en miljøby.

Representant for Ap i bystyret, Mette Gundersen, støtter Holmelid sin påstand om at det vil gå ut over miljøet i byen dersom folk begynner å svikte bussen.

— Den høye billettprisen inviterer ikke akkurat folk til å reise kollektivt, sier hun.

Planlegger ikke prisreduksjon

Markedssjef i Agder Kollektivtrafikk, Inge Os, synes ikke noe om kritikken fra politikerne. Han mener at det blir feil når de klager over at prisene på bussbilletter går opp til tross for at de har lagt penger på bordet for å unngå nettopp det.

— De har ikke spyttet i så mye som driftskostnadene øker. Vi mottar for lite i støtte, svarer Os. Han mener at dersom de skulle senke prisnivået nå ville det gå ut over kvaliteten på tilbudet.