UNGARN — Degus Bau lyver og har svertet oss på det groveste for en hel nasjon, sier Rácz Sándor, som kjørte gravemaskin på E 18-anlegget.Degus Bau hevder sterkt berusede ungarske E 18-arbeidere flere ganger har hatt med seg prostituerte til hotellet hvor de bor, og at ledelsen ved hotellet har klaget på dette.Det var bemanningsselskapet Degus Baus advokat Kolozsvári Renatö som fremførte påstandene i beste sendetid torsdag. Innslaget ble laget i samarbeid med TV Norge, som sendte ungarer-saken i går. Foranledningen var Fædrelandsvennens oppslag om ungarske E 18-arbeidere, som ble nektet damebesøk fordi det ville ødelegge arbeidsevnen deres. SJOKKERT.

Rácz Sándor, László Takács, Attila Gyõrik og Weimert Rezsõ sto alle fram på tv for å fortelle om innskrenket frihet og manglende lønn.- Vi ble sjokkert da advokaten svarte på våre påstander med å stemple oss som fyllesvin. Flere av oss har fått problemer etter innslaget, forteller Rezsõ.László Takács forteller at kjærestene til flere av de ungarske E 18-arbeiderne har lurt på hva de drev med i Norge.- For mange ungarere er det sikkert vanskelig å sette seg inn i norske forhold. Hvordan skulle vi, med vår lønn og lange arbeidsdag, ha råd og tid til utstrakt festing og horekjøp i Norge, sier Weimert Reszõ.Han mener samtlige ungarske E 18-arbeidere nå har fått et særdeles urettferdig stempel på seg. SA OPP.

Ingen av de fire ungarerne har noen gang fått advarsel for alkoholmisbruk, som ifølge kontrakten er oppsigelsesgrunn. De vurderer nå søksmål.László Takács og Attilla Gyõrik orket ikke mer av rotet i Degus Bau og sa opp. Weimert Rezsõ er sykemeldt og fortsatt formelt ansatt i Degus Bau. Av de fire som sto fram på fjernsyn er det bare Rácz Sándor som har fått oppsigelse. - Jeg ble utsatt for en arbeidsulykke på anlegget i Grimstad og brakk håndleddet. Etter friskmelding ble jeg oppsagt uten begrunnelse, sier Sándor. BLAKK.

Først etter trussel om anmeldelse betalte Degus Bau ham 10.000 kroner for arbeidsgiverperioden.- Resten av sykepengene skulle Degus fikse fra Norge. Pengene uteblir og jeg lurer på om jeg har vært innmeldt i trygdesystemet i Norge, sier Sándor.Nå er han arbeidsløs, blakk, fortvilet og fortørnet.- Det blir vanskelig å få ny jobb etter dette, sier Sándor.Fædrelandsvennen møtte Sándor for to uker siden i blokka i den lille landsbyen Mezõtúr, 15 mil sørøst for Budapest. Da var Sándor svært fortvilet, fordi han manglet lønnsslipper og andre papirer for å få arbeidsledighetstrygd i Ungarn.Tekst: Helge Corneliussenhelge.corneliussen@fvn.no90 99 02 01