KRISTIANSAND: — Dette er ikke noe greit. Vi ønsker å fortelle ham at dette må han slutte med, uttaler Magne Mikkelsen, oppsynsmann i ingeniørvesenet.

Det startet for et par måneder siden. Mikkelsen fikk beskjed fra renholdsfirmaet om at en av byens løse fugler hadde funnet sitt eget private rede ved parken.

Siden har den eldre karen puttet på en tier og lagt seg langflat på gulvet i det godt oppvarmede toalettet noen netter hver uke.

- Krangler ikke

— Han krangler ikke, men går bare ut når jeg kommer. Det er ikke noe problem med ham for meg, forteller Luvisa Sladojevic fra SGS Renhold AS til Fædrelandsvennen.

I går morges ved 05.30-tiden var han som vanlig innom og inspiserte toalettet. Da var ikke overnattingsgjesten «hjemme». Ifølge renholderen treffer han på mannen et par-tre ganger i uken.

Toalettet fungerer slik at døren er stengt i 20 minutters tid etter myntinnkast. Deretter åpnes døren automatisk, og det er klart for nye gjester.

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, inntar mannen toalettet ved 01-02-tiden, og forlater det når vakten vekker ham ved 06-tiden. Merkelig nok har ikke ingeniørvesenet mottatt klager på den lyssky praksisen fra andre enn renholderne.

— Det er nok et gunstig tidspunkt han er der på, antar oppsynsmann Mikkelsen.

Den som sover, synder ikke, men ingen regel uten unntak. En natt tok oppsynsmannen med seg politiet for å bortvise mannen, men da var fuglen fløyet.

10-15 uteliggere

— Vi har en antakelse om at det er snakk om 10-15 personer i byen som er i en situasjon der de driver rundt og det er tilfeldig om de finner et sted å sove, forklarer rådgiver Svein Ove Ueland i helse- og sosialdirektørens stab.

Kommunen har plikt til å hjelpe dem som ber om seng for natten, og som regel ordner det seg, ifølge Ueland. Ofte er det ledige senger på Natthjemmet til Kirkens Bymisjon, ellers innkvarteres folk i campinghytter eller en sjelden gang hotell.

Men enkelte ønsker ikke kommunens bistand, og sover litt her og der.

— Som kommune er vi ikke fornøyd med tilbudet av midlertidige boliger, fordi vi for ofte må finne ad hoc-løsninger med hotell, camping og lignende. Vi ønsker å inngå faste avtaler med flere personer, og nå er det bedring på gang, forklarer Ueland.

Fra og med august utvides Natthjemmet fra fem til seks plasser. I dag må beboerne ut på dagtid, og eventuelt be om rom på kvelden igjen. Fra august blir de midlertidige plassene faste, for å gi større forutsigbarhet. Fra høsten etableres også en bemannet bolig med 12 nye plasser for rusmisbrukere.

Renovasjonssjefen i kommunen ønsker to nye toaletter av samme type som erstattet «sprøyterommet» i Wergelandsparken høsten 2006. Disse skal plasseres ved Tresse og rutebilstasjonen, og regnes å være mindre utsatt for hærverk og tyverier enn dagens.