KRISTIANSAND/LILLESAND: Kristiansand tingrett har ved dom avsagt at arveavgiften skal fastesettes på grunnlag av den høyeste prisen det er mulig å få for en eiendom når arven overtaes.

I 2008 arvet fire søsken en eiendom i Gamle Hellsund etter et dødsfall i nær familie.

Eiendommen i Gamle Hellesund i Lillesand ble i mai 2008 taksert som boligeiendom. Eiendommen ble da taksert til å ha en markedsverdi på 1.050.000 kroner av takstmann Olav Eigeland.

En søster i søskenflokken kjøpte seg ut av arven på dette grunnlaget.

Skatt Sør hentet inn ny takstverdi. I april 2009 ble taksen satt til 5.000.000 av takstmann Gustav J. Sædberg. Boligen ble da taksert som fritidseiendom.

Klagde på arveavgiftsgrunnlaget

Da arveavgiften skulle beregnes av Skatt Sør ble den nye takseringen grunnlaget for utregningen.

I mai 2008 klaget tre av søsknene på arveavgiftsvedtaket. Skatt Sør avviste klagen.

I juni 2009 fikk søsknene Espen Solum til å taksere eiendommen som fritidseiendom. Verdien ble satt til 3.300.000 kroner.

Saksøkte staten

Etter den nye takseringen gikk de tre søsknene til sak mot staten og Skatt Sør.

De mente at eiendommen skulle takseres som en boligeiendom, fordi eiendommen var betegnet som en boligeiendom da familiemedlemmet som eide boligen døde.

De understreket at de aldri hadde søkt om bruksendring av eiendommen til fritidseiendom eller hytteformål.

Søsknene var av den mening at hvis eiendommen måtte takseres som en fritidseiendom, så måtte taksten på 3.300.000 være grunnlaget. Det ble også vist til at Lillesand hadde satt verdien av eiendommen til 3.500.000 kroner for fastsettelse av eiendomsskatt.

— Best pris er avgjørende

Skatt Sør mente på sin side at den bruken av eiendommen som gir best pris skal ligge til grunn for taksten på eiendommen på tidspunktet da arven gikk over til søsknene. Dette skal være i tråd med arveavgiftloven.

Tidligere bruk av eiendommen var uten betydning for taksten, mente Skatt Sør.

Nå har Kristiansand tingrett enstemmig bestemt at verdien av eiendommen settes til 5.000.000 kroner. Partene er dømt til å betale egne saksomkostninger.