VENNESLA: Jeg ønsker å kunne gi forbønn til homofile, og jeg håper derfor at kirken får på plass et eget forbønnsrituale for dette, sier sokneprest i Vennesla kirke, Bjarne Nordhagen, til fvn.no.

De siste dagene har historien om homofile Lars Emil Nielsen fra Lillesand som ble nektet forbønn i forbindelse med sitt planlagte bryllup i sommer, skapt reaksjoner på Sørlandet.

Les også: Nielsen får massiv støtte i hjembyen

Dersom et homofilt par kom til deg og spurte om å få forbønn i forbindelse med sitt bryllup, ville du da gitt dem det?

— Jeg vil ikke nekte å be for mennesker som ønsker forbønn, men jeg kan samtidig ikke på egen hånd lage et rituale som lett kan forveksles med en vigselshandling. I denne sammenheng kan ikke jeg som prest operere som privatperson men må forholde meg til de ordninger vår kirke har laget og lagt til rette, sier Nordhagen

Etterlyser rituale

Og her ligger mye av sakens kjerne.

I et enstemmig vedtak i bispemøte fra januar 2008 sies det at en prest kan- og bør - be for alle som anmoder om prestens forbønn. Dermed burde jo alle, også homofile som skal gifte seg få forbønn. Men så enkelt er det ikke. Videre står det nemlig at man bør unngå forbønnshandlinger som kan oppfattes som en ny liturgisk ordning.

— Det er nettopp på grunn av dette at jeg etterlyser at kirken får på plass et godt ritual for forbønn for homofile. Sånn som det er i dag, så kan vi be for alle mennesker som kommer til kirken, samtidig som kirken er redd for at det skal oppfattes som om vi har laget et ritual for dette. Jeg beklager at vi ikke har et slikt ritual på plass, og skulle ønske det eksisterte, sier Nordhagen.

Han mener at det ikke minst er viktig å få dette på plass siden det under siste kirkemøte ble åpnet for sammenlevende homofile i vigslede stillinger.

Kan ikke si ja eller nei

Domprost i Kristiansand, Audun Myhre kan heller ikke si ja eller nei til om han ville gitt forbønn til et homofilt ektepar som kom å spurte ham om det.

— Det er noe jeg i tilfelle hadde måtte avgjøre på bakgrunn av samtalen med de som det eventuelt gjaldt. Det går på hvordan dette rigges i stand, og hvordan det hele fremstår, sier Myhre.

Han sier at det er opp til hver enkelt prest å vurdere dette med forbønn for homofile.

— Slik som jeg tolker dette er det opp til hver enkel prest å utøve sitt pastorale skjønn i møte med det enkelte mennesket, og i lojalitet med de vedtak som er tatt, forklarer han.