KRISTIANSAND: Om lag 600 båtmotorer ble stjålet i Norge i fjor viser tall som Gjensidige har beregnet ut for forsikringsbransjen. Så langt i år er det meldt om cirka 300 båtmotortyverier til forsikringsselskapene.

Arne Pedersen.

– Påhengsmotorer er enormt attraktive med enormt høy verdi. Vi er fremdeles overrasket over hvordan man kan hekte av en motor på flere hundre kilo med bare muskelkraft, sier informasjonssjef for Gjensidige på Sørlandet, Arne Voll, til fvn.no.I løpet av året har det vært flere tyveriraid langs sørlandskysten og nordover langs kysten. Ifølge Gjensidige er en del av disse motorene funnet igjen, mens noen trolig er borte for godt.

Nedgang i Agder

Tall som Agder politidistrikt har hentet ut, viser at det har vært en liten nedgang i perioden januar til september 2010 sammenlignet med fjoråret. I fjor ble det anmeldt 186 båtmotortyverier mot 173 i år.

Økningen er kraftig i forhold til 2007 og 2008, hvor henholdsvis 103 og 116 båtmotorer ble meldt stjålet.

– Det har vært en liten nedgang. Trenden er slik at det er midt på sommeren som er den verste perioden. Vanligvis er det i juli og august at det stjeles mest, men i juli i år har vi sett at det i forhold til juli i fjor var en halvering i antall tyverier, sier kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, til fvn.no.

Det ble anmeldt 14 båtmotortyverier i juli i år mot 29 i samme periode i fjor. I august økte antall tyverier med en sak, mens det gikk noe mer ned i september.

– Jobber iherdig

Det siste året er flere større saker mot båtmotortyver fremmet i rettssalene, både på Sørlandet og andre steder i landet. Likevel rømmer ikke tyvene landet.

– Det er positivt at vi klarer å oppklare flere saker enn tidligere. Politiet jobber veldig iherdig med sakene, og har klart å løse flere saker som er blitt kjørt for retten, sier kriminalsjefen.

(Les mer under bildet)

Arne Voll i Gjensidige oppfordrer folk til å Securmark-merke motorene sine.

Lavere utbetalinger

Med færre stjålne båtmotorer synker også forsikringsutbetalingene.

Gjensidiges egne tall, som ikke omfatter andre forsikringsselskaper, viser utbetalinger etter båtmotortyverier i 2009 på rundt én million i Vest-Agder og 700.000 i Aust-Agder. I år ligger det an til en halvering i Vest-Agder og nedgang til 300.000 i Aust-Agder.

– Båter fortsvinner fortsatt, men de er ikke så lette å omsette. En påhengsmotor er man kanskje litt mindre påpasselig med, sier Voll i Gjensidige.

Oppfordring om å sikre eller merke motorene, står fortsatt ved lag.