KRISTIANSAND: Studiestarten ble mandag formiddag markert med taler og musikk på plenen utenfor Universitetet i Agder. Også her ble det satt fokus på klimaet, da Rasmus Hansson i miljøorganisasjonen WWF-Norge holdt et innlegg.

— Skal vi bare ta på oss en grønn miljøburka og vente på at jorda går under? spurte han studentene, og oppfordret til ikke å gjøre det, men heller gjøre en innsats for å bedre miljøet.

— Det er ikke plass til flere som sitter på gjerdet og sutrer. Hopp i det, og lykke til, oppfordret Hansson avslutningsvis.

Oppfordret til å dra utenlands

UiA-rektor Torunn Lauvstad kom også med klare oppfordringer, både på engelsk og norsk, til studentene.

— Sett dere høye mål, og vær ambisiøse fra dag én, sa hun.

Hun fokuserte også på at studentene burde ta kontakt med utvekslingsstudentene universitetet har, samt å gripe sjansene for å dra utenfor landets grenser når den byr seg.

— Jeg vil oppfordre dere til å benytte de mulighetene som finnes til å være utvekslingsstudent ute i verden – det gir en mulighet internett aldri vil gi, sa hun etter å ha snakket om at studentene aktivt bruker de ulike mulighetene internett gir.

Beklaget mangelen på leiligheter

Per Sigurd Sørensen, ordfører i Kristiansand, benyttet sin tid på talerstolen til blant annet å beklage at mange studenter sliter med å finne en plass å bo.

— Jeg håper alle har tak over hodet. Men hybler og studentleiligheter er et dilemma, sa han, og pekte på at industrien som trekker til seg mange utenlandske arbeidere er en av årsakene til at det er vanskelig å finne seg leilighet.

Men han innrømmet at det er for få hybler og leiligheter til leie i Kristiansand.

— Ansvaret for dette finner dere ikke her i byen, sa han, og oppfordret studentene til å engasjere seg i studentorganisasjoner for å legge press på politikerne.

Og så var det slutt på det formelle. Studiestartfestivalen fortsetter nemlig med en rekke konserter og arrangementer fremover. Mandag er det konsert med Evan Seleven, Matias Tellez, Katzenjammer og Ingenting på universitetsområdet i Kristiansand. I Grimstad spiller Kaizers Orchestra.

Hele programmet kan du lese på UiAs hjemmesider her .

ØNSKET VELKOMMEN: Kristiansandsordfører Per Sigurd Sørensen ønsket studentene velkommen, og håper de tar i bruk alt Kristiansand har å by på, også utenfor Gimlemoen. Foto: Monika B. Birkeland

UNDERHOLDT: Bandet No way spilte mellom talene. Foto: Monika B. Birkeland