KRISTIANSAND: — Jeg synes slettes ikke det er så galt med tanke på at vi er et helt nytt universitet. Vi er fortsatt i en oppbyggingsfase, sier rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder (UiA) til fvn.no.

Det er Webometrics i Spania som står bak rankinglisten for juli. I sin ranking tar de mest hensyn til hvor mange forskingsartikler hvert universitet har tilgjengelig på Internett. I tillegg tar de med tilbudet av digitale bibliotek, databaser, digitale kurs og bidrag på internasjonale forskingskonferanser.

Amerikanske universiteter på topp

På de 25 øverste plassene er det kun amerikanske universiteter. Helt øverst troner Massachusetts Institute of Technology (MIT), etterfulgt av universitetene Harvard og Stanford.

— Det er helt umulig for oss å konkurrere med de amerikanske universitetene. De har ubegrenset med ressurser og forskningsmidler, og kan velge og vrake i ansatte, sier Lauvdal.

UiO best i Norge

Av de norske universitetene er det Oslo som kommer best ut. Universitetet i hovedstaden har sikret seg plass nummer 53 på rankinglisten for 2007. — Det er flott at et norsk universitet kan være med og konkurrere i verdenstoppen. Universitetet i Oslo har en lang historie, og de har hatt flere nobelprisvinnere i staben, sier Lauvdal.

Bak Oslo er det NTNU i Trondheim (92. plass), Universitetet i Bergen (115. plass) og Universitetet i Tromsø (329. plass) som gjør det skarpest av de norske.

Stavanger bedre enn UiA

UiA er nummer 25 av de norske universitetene, og kommer på 2996. plass i verdensrankingen. Til sammenligning er Universitetet i Stavanger nummer 12 i Norge, og nummer 1352 i verden.

Lauvdal er litt forundret over at Stavanger kommer såpass mye bedre ut enn UiA.

— Vi skal være ganske jevnbyrdige som universitet. Vi har omtrent like mange internasjonale publiseringer, men det kan hende de har noen flere forskere i Stavanger. Det skal så lite til for at det ene universitetet blir rangert høyere, sier rektoren.

Vil bygge opp forskningen

Hun håper UiA kan klatre høyere opp på listen etter hvert, og for å hevde seg vil universitetet satse mer på forskning.

— Vi vil jobbe for å skaffe mer ressurser til forskning, og i tillegg vil vi bygge opp en god undervisningsposisjon.

Lauvdal understreker at internasjonale rangeringer ikke betyr så mye for et lite universitet som UiA.

— For de aller største universitetene er rangeringen viktig, men vi har ikke gode nok vilkår til å stille i samme liga som dem.

Se hele rankinglisten her