KRISTIANSAND: — Det er råttent gjort. De har altså brukt bøssene for å berike seg selv, sier president Kjell-Steinar Aasheim, i Lions Kristiansand, til fvn.no.

Ber folk være våkne

Lions Røde Fjær har ikke særlig stor tro på at ungdommene blir tatt, men har anmeldt forholdet. Aasheim ber nå folk være mer våkne før de gir penger.

— Det er viktig at de sjekker at bøttene er merket og at organisasjonen de gir penger til faktisk eksisterer. Det gjør ikke organisasjonen «Vår verden», som de to ungdommene med stavangerdialekt påstod de kom fra, da de sa at pengene skulle gå til barn i Afrika og Bolivia, sier Aasheim.

Den lovlige innsamlingsaksjonen går til et nybygg på Blindeforbundets syn- og mestringssenter.

Medlemmer i Lions forsøkte å oppspore kjeltringene, men uten resultat. En sjekk viste at det ikke var godkjent noen innsamlingsaksjoner. Det viste seg imidlertid at det i Stavanger hadde vært tilsvarende problem noen dager tidligere.

Fvn.no har vært i kontakt med en kvinne på Andøya som var blant de som ble lurt. Hun forteller at guttene så ut som de var i 16-årsalderen, hadde stavangerdialekt og oppførte seg hyggelig og profesjonelt.

Hun innrømmer at hun var litt skeptisk da de kom en dag tidligere enn annonsert i avisen, og ikke fra Lions Røde Fjær. Men hun endte opp med å gi penger, og det var det flere som gjorde.

- Hvor mye antar du dere tapte på dette?

— Det blir vanskelig å si, men det ødelegger jo. Folk blir forbannet, og spør hvorfor de kommer på døren på nytt, sier Aasheim.

Nå blir saken trolig henlagt.

— Vi har mottatt en anmeldelse, men er usikker på om vi får gått noe videre på dette. Det vil bli sett på av en jurist i morgen (tirsdag), sier overbetjent Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon til fvn.no.

- Ikke første gang

Egil Moe-Helgesen, generalsekretær i Lions Norge forteller at det ikke er første gang de opplever falske bøssebærere.

— Jeg hadde ikke hørt om dette tilfellet, men kan dessverre fortelle at det ikke er uvanlig, sier Moe-Helgesen.

Han ber folk sjekke om innsamlerne har legitimasjon og om bøssene er plombert.