KRISTIANSAND: Agderrådet har nedsatt et utvalg av ordførere som vil aksjonere i Oslo dersom justisminister Knut Storberget ikke gir Agder flere politifolk.

— Vi vil legge trykk på at politisituasjonen i Agder er for dårlig. Frustrasjonen er stor i alle 30 kommunene. Det er ikke èn kommune på Agder som er fornøyd, sa en engasjert ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, til fvn.no tidligere mandag.

Tilfreds med engasjementet - Jeg er godt kjent med dette utvalget og at ordførerne er opptatte av denne situasjonen. Jeg er tilfreds med at politikerne engasjerer seg overfor de bevilgende myndigheter for å styrke politisituasjonen på Agder, sier politimester Bjørn Hareide.

Han vil sammen med ledergruppa si også møte Knut Storberget når ministeren kommer på besøk 27. februar. De vil da fortelle hva de er gode for og hva politiet kan få til med økte midler.

Utvalget har skrevet et brev som består av fire hovedargumenter. De må Knut Storberget må ta stilling til før han kommer til Kristiansand 27. februar.

— Leien på politihuset er skyhøy i forhold til andre steder. Til sammenligning er leien 10 millioner høyere enn i Rogaland.

— Politiet på Agder får ikke uttelling på turisttiltrømningen. Hele situasjonen på sommeren dekkes ikke opp.

— Kristiansand får som eneste storby ikke fem øre i storbytilskudd.

— Fengselssituasjonen er for dårlig. Alt for mye ressurser går med til å frakte fanger frem og tilbake til Åna Kretsfengsel.

Fordelingskriteriene problemet - De fire punktene ordførerne har satt opp er argumenter jeg også har kommet med tidligere. Det store problemet er fordelingskriteriene som er lagt til grunn mellom de ulike politidistriktene. Når slike fordelingskriterier blir brukt, er det alltid noen som kommer dårlig ut. Med dagens kriterier, er det særlig Agder og Vestfold som taper, sier Hareide.

— Det viser seg ofte at det blir en skjevhet mellom kriteriene og virkeligheten. Den faktiske kriminaliteten på Sørlandet er større en det kriteriene tilsier. Jeg synes derfor det ville vært fornuftig å bruke en utjevnende modell i tillegg, sier politimester Hareide.