KRISTIANSAND: Det vedtok et enstemmig hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune i går.

Slik er ordlyden i vedtaket:

«Ingen har tillatelse til å røyke eller bruke tobakk i skolens bygninger, lokaler skolen leier og uteområder skoler eier eller disponerer. Dersom røyking påfører skolens naboer sjenanse, må skolen i samarbeid med utdanningssjefen finne fram til praktiske løsninger på problemet».

Helse— og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har sendt brev til alle landets fylkeskommuner der de oppfordrer dem til å arbeide for at videregående skoler skal bli tobakksfrie. Røyking medfører store helseskader, og røykfrie skoler vil være med på å forhindre press til å bruke tobakk, begrense rekruttering av nye brukere og redusere forbruket, skriver departementene.

De viser til en undersøkelse blant elever i ungdomsskole og videregående skoler, der det kommer fram at flertallet av ungdom mener at røykepress er den typen press det er viktigst å bli kvitt, og at grunnen til at en del begynner å røyke er redselen for å falle utenfor.

Departementene vil forhindre at slikt press kan oppstå, og mener at et enhetlig regelverk er det tiltaket som gir størst effekt på røyking i skolegården.