Det er gått fem år siden Stine Sofies stiftelse begynte arbeidet med å etablere det som blir verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn i Grimstad. Lørdag er det storstilt åpning med blant andre Hans Majestet Kongens Garde musikkorps. Var du noen gang i tvil om dere skulle klare å realisere planene?

— Nei, jeg har hele tiden vært sikker på at vi skulle komme i mål. En annen sak var når vi skulle kunne åpne senteret. Myndighetene vil kanskje si at det har gått raskt, men jeg hadde håpet at vi allerede hadde vært i gang.

Det er et stort økonomisk løft. Har stiftelsen rygg til å bære dette?

— Vi er en liten stiftelse, og satser hele organisasjonen på dette prosjektet. Ferdig utbygd vil senteret koste 75 millioner kroner. Til nå er det samlet inn mellom 26 og 27 millioner kroner, som kommer i tillegg til 7 millioner kroner i grunnkapital som stiftelsen hadde av oppsparte midler. Det var derfor nødvendig å ta opp store lån, som vi håper å kunne få betalt ned så fort som mulig. Vi har også måtte utsette bygging av blant annet svømmebasseng, og egen båt og minibuss får også vente.

Ada Sofie Austegards drøm om å gi voldsutsatte barn et fristed har gått i oppfyllelse. Lørdag blir det offisiell åpning av Stine Sofie Senteret, der også barne- og likestillingsminister Solveig Horne deltar. Foto: Reidar Kollstad

Dere har fått noen store enkeltgaver?— Ja, og det er vi veldig takknemlige for. Stiftelsen Ronald McDonald Barnefond har bidratt med 12 millioner kroner til bygging av leilighetene som barna og deres familier skal bo i, og vil også dekke vedlikeholdskostnadene av disse i 20 år. Gjensidigestiftelsen ga oss 10 millioner kroner til kompetansesenteret på Stine Sofie Senteret. Uten at jeg vet noe beløp har jeg sett i media at Rema 1000 ønsker å gi overskuddet fra de siste ukene med søndagshandel til stiftelsen.

Hvordan skal dere klare å få inn de siste 40 millionene som trengs for å komme i mål?

— Lørdag kveld har vi vært så heldige at TV2 setter av to timer i beste sendetid til en direktesendt innsamlingsaksjon til Stine Sofies stiftelse. Vi håper at programmet som skal ledes av Guri Solberg og Freddy Dos Santos, vil resultere i både mange små og store gaver. I løpet av programmet håper stiftelsen å verve mange nye Barnerettsfaddere. Fra før bidrar 1500 faddere med 200 kroner hver i måneden. I tillegg til enkeltgaver og nye faddere vil sendingen gjøre tilbudet ved senteret kjent for potensielle brukere. Å bli utsatt for vold og overgrep er fremdeles tabubelagt, og av mange forbundet med skam. Det kan være godt for de som er rammet å få profesjonell hjelp og støtte samt muligheten til å treffe andre i samme situasjon.

Hva slags tilbud blir det ved Stine Sofie Senteret, og hvem kan benytte seg av det?

— Dette blir et mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn og unge fra 0 til 18 år. I løpet av et seks dagers kurs vil barna og deres nærmeste lære hvordan de kan mestre en vanskelig situasjon og treffe andre i lignende situasjon. Det viktigste er likevel at barn som har opplevd vold eller seksuelle overgrep skal få ei uke med glede og latter. Oppholdet ved senteret er gratis, og deltakerne får også dekke sine utgifter til reise til og fra. Vi har kapasitet til å ta imot 500 barn i løpet av året.

Du har kalt barn som er utsatt for vold eller overgrep for en glemt gruppe i samfunnet. Er det staten som har sviktet?

— Grupper som synshemmede, bevegelseshemmede, hjertesyke og rusavhengige har alle egne institusjoner, der de kan få hjelp til å takle sine utfordringer i hverdagen. Det er private organisasjoner og stiftelser som driver mange av disse, mens staten bidrar med driftsmidler. Vi er derfor takknemlige for at sittende regjering har funnet midler til drift ved vårt senter, og er inneforstått med at vi selv må finansiere bygninger og utstyr.

Dere var mange som kunne tenke seg en jobb ved Stine Sofie Senteret?

— Ja, siste opptelling viste at det var 1000 søkere til de 22 stillingene som vi lyste ut. Jeg er derfor trygg på at vi har sikret oss svært godt kvalifiserte medarbeidere.

Det ble denne uka jobbet på spreng for å få mest mulig klart til den offisielle åpningen av Stine Sofie Senteret på lørdag. Foto: Reidar Kollstad

Du gir mye av deg selv i arbeidet for voldsutsatte barn. Hvor henter du kreftene fra?— Flere har spurt meg hvordan jeg orker å fronte denne saken etter at min egen datter ble misbrukt og drept i Baneheia. Saken er den at både tragedien som rammet vår familie og de mange historiene jeg hører fra andre gir meg krefter og ny energi. Vi kan ikke tillate oss å ikke engasjere oss. Jeg er likevel også opptatt av å ta vare på meg selv og bruke tid på min egen familie. Korøvelsen hver mandag er også viktig påfyll. Jeg skal likevel ikke legge skjul på at det i tiden fram mot åpningen av senteret på har vært svært hektisk, og at jeg skal være glad når søndagen kommer.

Er det ingen som er kritiske til arbeidet du og stiftelsen driver?

— Jeg opplever at de fleste synes det er viktig at noen taler denne svake gruppen sin sak, men det er alltid noen som mener ting kan gjøres annerledes. Noen stiller for eksempel spørsmål ved om det er nødvendig å informere barn om seksuelle overgrep, men dersom de ikke har kunnskap kan de heller ikke si ifra når voksne gjør ting de ikke skal med dem. Ellers har det vel vært tilfeller der personer rundt overgripere har vært kritiske til at jeg og stiftelsen har tatt til orde for strenger straff for overgripere, og behov for å skjerme offeret bedre fra de som har forgrepet seg.

I 16 år har stiftelsen arbeidet for å bedre rettssikkerheten til voldsutsatte barn og deres pårørende og forhindre at barn bli utsatt for vold og overgrep. Dere har blant annet drevet utstrakt informasjonsarbeid mot både foreldre og ansatte i skole, barnehager og helsevesen og samlet inn penger til utstyr til Kripos. Stopper det med etableringen av senteret i Grimstad?

— Nei, stiftelsen utvikler seg hele tiden og kommer til å engasjere på flere fronter. Vi har blant annet en drøm om å bli ledende på kompetanse om vold og overgrep mot barn. Selv om stiftelsen fortsatt skal konsentrere seg for å arbeide for barn og unge i Norge, deler vi gjerne vår kunnskap over landegrensene.