MANDAL: I Mandal forhørsrett er han dømt til 45 timers samfunnstjeneste etter hendelsen tidlig en søndag morgen i oktober.

Ranet av seddelautomaten på Eikaas bensinstasjon er utvilsomt med på kvalifiseringen til tidenes mest mislykkede, i alle fall i Mandal.

Først dro han ut til en bedrift på Gismerøya og stjal hjullasteren. Så dundret han kjøretøyet ned til Malmø og bensinstasjonen. Her prøvde han å trekke seddelautomaten løs.

Bråket var så voldsomt at alle naboene våknet. En av dem var eieren av butikken, Svein Eikaas. Han trodde først det var feiebilen, men skjønte raskt at det ikke kunne stemme.

18-åringen i hjullasteren ga raskt opp å få med seg automaten, og prøvde å stikke av med maskinen. Han kjørte mot Mandal Stål, hoppet ut med motoren i gang og løp avgårde.

Da politiet kom til, oppdaget de megatabben til 18-åringen: Han hadde glemt igjen mobiltelefonen i setet! Og det var lett å finne ham igjen. Da tilstod unggutten forholdet.

Det gjorde han også i Mandal forhørsrett, der han forklarte at han var i en desperat pengenød. Det har retten ikke tatt hensyn til. I stedet mener retten at det er klart straffskjerpende at han planla ranet i god tid i forveien og gjorde betydelige anstrengelser for å utføre forbrytelsen, blant annet med å skaffe til veie hjullasteren.

Norske Shell har presentert et erstatningskrav på vel 120.000 kroner overfor 18-åringen. Det dreier seg om en ny seddelautomat til 81.000 kroner, 7000 kroner til monteringen og vel 33.000 kroner for tapt bensinsalg på automaten i 12 dager.

I retten nektet 18-åringen for at dette trengte å koste så mye. Han kunne ikke se at skadene på automaten var så omfattende at det var nødvendig å anskaffe en ny.

Retten har kommet fram til at Norske Shell ikke har dokumentert kravet godt nok, og derfor avvist kravet. Retten presiserer at dette ikke skjer fordi kravet ikke er rettmessig, men på grunn av den «prosessuelle adgang til å pådømme kravet i forhørsretten», som det heter.