OSLO: Forslagene fra ekspertutvalget på kommunereform vil ha store konsekvenser for Agder. Bare fire kommuner har flere enn 15.000 innbyggere: Kristiansand, Arendal, Grimstad og Mandal.

De 26 andre kommunene i landsdelen må slå seg sammen med en eller flere av nabokommunnene. Resultatet vil bli at det bare blir rundt fem kommuner i Agder.

Utvalgets forslag blir nå en del av arbeidet med regjeringens kommunereform som til slutt skal behandles i Stortinget.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kriterier

Ekspertutvalget som har jobbet med fremtidens kommuner la fram sin rapport på en pressekonferanse mandag.

De anbefaler at norske kommuner slår seg sammen til langt større enheter enn i dag.

  • For å kunne utføre oppgavene sine godt, må kommunene ikke være mindre enn mellom 15.000 — 20.000 innbyggere. Det vil si at det kun vil bli rundt 100 kommuner i Norge.

  • Staten skal ikke detaljstyre slik de gjør i dag. Det kommunale selvstyret skal bli større.

— Utgangspunktet er at en såpass stor kommune er nødvendig for å ivareta de oppgavene de er pålagt, sa leder av utvalget, Signy Irene Vabo, på mandagens pressekonferanse.

Samarbeid

Hun var klar på at det ikke er noen god løsning med dagens interkommunale selskap som er opprettet på tvers av kommunegrensene. I stedet foreslår de sammenslåinger.

Det er unaturlig med et absolutt krav.

Kommunene skal kunne løse de samme oppgavene som i dag og de skal klare det alene. Barnevern blir brukt som eksempel.

— Tall viser at kommuner med under 5000 innbyggere har 2,5 stillinger i barnevernet, mens fagmiljøer sier at det bør være minst fem. Det er en liten tjeneste, men det er en tjeneste som er viktig for de aller svakeste.

Ikke absolutt

Rapporten er nå overlevert kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som vil ha en kommunereform i løpet av perioden.

Selv om han vil ha større kommuner, varsler han at innbyggertallet ikke vil være et absolutt krav.

— Det er unaturlig med et absolutt krav, men rapporten underbygger hva som skal til for å gi gode tjenester, sa Sanner.

Han sa under pressekonferansen at med Norges geografi er det ikke naturlig at innbyggertall skal gjelde over hele landet og at grensene skal trekkes lokalt.

Sanner fikk også spørsmål om hva han ville gjøre med kommuner som ikke øsnket sammenslåing.

— Jeg har lært meg å ta utfordringene underveis. Men utfordringene kommer til å være der uavhengig av hvem som er kommunalminister, så det kommer en kommunereform, sa Sanner.

Demokrati

Sanner mener reformen er viktig for demokratiet.

— Vi kan velge økt statlig styring og interkommunale selskaper, men vi kan også velge mer robuste kommuner som gir mer selvstyre, sa Sanner.