Nå er Helge Refsnes revisor og volontør i reisebyrået. Foto: Lars Hollerud
I 53 år har Helge Refsnes hatt sitt daglige virke i reisebyrået, som hans far startet i 1924, og hvor sønnen, Per, nå er sjef. Foto: Lars Hollerud
En ung Helge Refsnes portrettert i Tyskland i 1950. Foto: Lars Hollerud
Han har tenkt å gi seg om 15 år. Da fyller Helge Refsnes 100. Foto: Lars Hollerud

Den eneste som kan true rekorden, er hans søster Wencke Refsnes. Hun fyller 89 år 2. september, og står på 11. plass på Pensjonistpartiets liste.

Helge, som er fire år yngre og står på 19. og sisteplass, er likevel optimist på egne vegne.

Han har tenkt å gi seg om 15 år. Da fyller Helge Refsnes 100. Foto: Lars Hollerud

— Vanligvis får jeg mange slengere. Det fikk jeg sist også, i 2011. Selv om mitt navn sto langt nede, suste jeg inn på andreplass bak kumulerte Odd A. Salvesen.

Storesøster Wenche har i inneværende bystyreperiode posisjon som andre vararepresentant for Pp.

— Jeg har ingen ambisjoner om fast plass, sier hun til Fædrelandsvennen.

Men det har lillebroren, når han legger sin falske beskjedenhet til side.

Helge og hellige Olav

— På olsok i 2030 feires 1000 år siden slaget på Stiklestad. Samme dag kan jeg feire 100 år. Tanken er å slå feiringene sammen, i alle fall for min del, sier Helge.

Så til spørsmålet om andre har vært eldre i nyere tid.

I 53 år har Helge Refsnes hatt sitt daglige virke i reisebyrået, som hans far startet i 1924, og hvor sønnen, Per, nå er sjef. Foto: Lars Hollerud

— Absolutt ikke, sier Odd A. Salvesen, selv representant siden 1987. — Ikke det jeg kan huske, sier KrF-veteran Harald Sødal (77).

— Jeg er 99,9 prosent sikker på at ingen har vært eldre, sier Hans Thomas Tønnessen (75), som var rådhusforvalter i mer enn 10 år.

Så dersom Refsnes også til høsten kan sette seg i samme salen der han første gang tok plass som representant for Høyre i 1959, vil han være 89 år når neste valgperiode er over.

— Har du vært inne på tanken om å gi deg?

— Naturligvis. Jeg ga meg da også en gang på 1970-tallet etter uenighet med daværende gruppeleder Paul Otto Johnsen. Samtidig forlot jeg Høyre.

Bestefar Endre

Etter noen år utenfor bystyresalen, men sjelden utenfor avisens debattspalter, trengte Pensjonistpartiet et menneske til å skrive årsberetning. Refsnes sa ja til både dette og til å stille seg på tiendeplass. Dette var i 2007, året etter at hans kjære Randi gikk bort.

Nå er Helge Refsnes revisor og volontør i reisebyrået. Foto: Lars Hollerud

Alle som har snakket med Helge Refsnes vet at det er lurt å beregne god tid. Uansett hva som er tema, kommer han på ett eller annet som ikke har med temaet å gjøre. Og veldig ofte er han innom noe om bestefaren Endre, smeden og blikkenslageren som også var arkitekt og som byen den dag i dag har tallrike spor etter.

— Satt Endre også i bystyret?

— Hellandussen. Han var med i både bystyre og formannskap. Visste du forresten at jeg egentlig heter Helge Eilert og er oppkalt etter ham, og at bare Johan Keyser Frölich fikk æren for å ha tegnet det gamle biblioteket? Min bestefar tegnet det sammen med ham.

Idrett og speiding har også lagt beslag på store deler av livet til Helge Refsnes, som i forbifarten nevner at han en gang løp en engelsk mil sammen med briten Gordon Pirie, som tok OL-sølv på 3000 meter hinder i 1956. Fortsatt er han daglig å se i reisebyrået som faren Kaare startet i 1924 og som sønnen Per for lengst har overtatt.