Unni Mesel, administrerende direktør for Aquarama, er fornøyd med at besøket i Aquarama er økende. I bakgrunnen ligger idrettsbassenget, hvor 350 utøvere i helga deltok i NM i kortbane for senior og funksjonshemmede. Foto: Tormod Flem Vegge
Håkon Andersen (til venstre) og Ulf Gjerseth i det utendørs velværebassenget på Aquarama. Foto: Tormod Flem Vegge

— Jeg tviler på at det finnes andre badeanlegg i Norge med så bra utsikt, smiler Ulf Gjerseth.

Gjerseth og Håkon Andersen nyter utsikten over havet og Bystranda i Kristiansand, fra det utendørs velværebassenget i Aquarama. Begge har sikret seg årsabonnement i badeanlegget.

— Jeg bruker Aquarama så mye som mulig, forteller Andersen.

280.000 besøkende

Søndag var det to år siden Aquarama på Tangen i Kristiansand åpnet dørene, og ga badeglade sørlendinger tilgang til sju millioner liter oppvarmet vann.

— Besøkstallene har vist en gledelig utvikling, forteller Unni Mesel, administrerende direktør for Aquarama.

I 2013, da anlegget bare var i drift i ni måneder, besøkte 185.000 mennesker Aquarama. I 2014, som var det første fulle driftsåret, var det 280.000 besøkende gjester. I januar og februar i år har det vært 63.000 besøk.

— Målet vårt i 2015 er å ha 25.000 besøkende i måneden, sier Mesel.

Aquarama-bygget (til høyre i bildet) ligger side ved side med Scandic-hotellet ved Bystranda i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

Underskudd

I 2013 hadde Aquarama-selskapene samlet sett et driftsunderskudd på rundt 18 millioner kroner. Regnskapet for 2014 er ennå ikke offentliggjort. Mesel vil ikke avsløre noen foreløpige tall. Omsetningen øker, men det er allerede nå klart at totaltallene er røde, og at anlegget drives med underskudd.

Ifølge Mesel er underskuddet forventet, fordi det tar tid å etablere virksomheter som bad, spa og treningssenter, som alle er under Aquarama-paraplyen.

— Vi er fornøyde med at vi har klart å etablere Aquarama Trening i et marked med mye konkurranse. I 2014 hadde vi en medlemsvekst på 46 prosent, sammenliknet med året før, opplyser Mesel, som ikke ønsker å gå ut med hvor mange medlemmer treningssenteret har.

- Men totaltallene for Aquarama er fortsatt røde?

— De legger vi ikke skjul på det. Både bad, spa og trening er en del av et marked med tøff konkurranse. Vi har mange utgifter, som sju millioner liter vann som må varmes opp. I tillegg har vi over 120 ansatte, tilsvarer 40 årsverk, som skal lønnes. Vi er optimister. Salgskurvene peker oppover.

Unni Mesel, administrerende direktør for Aquarama, er fornøyd med at besøket i Aquarama er økende. I bakgrunnen ligger idrettsbassenget, hvor 350 utøvere i helga deltok i NM i kortbane for senior og funksjonshemmede. Foto: Tormod Flem Vegge

Fikk 50 millioner

Terje Abrahamsen er idrettssjef i Kristiansand kommune. Han forteller at Aquarama er basert på et offentlig-privat samarbeid. Det offentlige, altså kommunen, eier idrettsanleggene, som også omfatter badeanlegget. Næringsarealene eies av de private aktørene Kruse Smith og BRG, som også eier driftsselskapet som drifter hele anlegget. Kommunen betaler for driften av idrettsanleggene, mens driftsselskapet betaler leie til kommunen for badeanlegget.

Målet vårt i 2015 er å ha 25.000 besøkende i måneden.

Unni Mesel, administrerende direktør for Aquarama

— Med denne modellen fikk kommunen billigere finansiering, momskompensasjon og mulighet for å motta spillemidler. Totalt sett vil idrettsanleggene, idrettshallen, klatreveggen, idrettsbassenget og stupanlegget, motta cirka 50 millioner kroner i spillemidler. Det er ganske mye, forteller han.

Skal driftes i 60 år

- Hvor gunstig er dette samarbeidet for kommunen?

I 2014 var det 280.000 besøkende innom Aquarama i Kristiansand. Her er det full aktivitet i strømkanalen, der baderne får motstand under svømmetakene. Foto: Tormod Flem Vegge

— Fordelen for kommunen er at den ikke tar risikoen med driften. De private har tatt på seg all risiko for tap, forklarer Abrahamsen.

Han sier at det er forventet at Aquarama vil gå med underskudd de første årene, før driften forhåpentligvis går i pluss.

Skulle ønske at besøket hadde vært høyere

Kruse Smith og BRG har påtatt seg ansvaret for å drifte Aquarama i 60 år.

I helga var rundt 350 utøvere med i NM på kortbane for senior og funksjonshemmede i Aquarama. Her er svømmere i dyp konsentrasjon, like før startsignalet går. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det som er hyggelig, er at inntektene viser en jevn stigning. Aquarama er godt mottatt av publikum, og vi er trygge på at det vil bli en fornuftig drift på sikt, sier Svein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling i Kruse Smith, som drifter Aquarama-anlegget sammen med BRG.

- Er dere bekymret for driftsunderskuddet?

— Vi skulle ønske at besøket i badeanlegget hadde vært høyere. Men inntektene er på vei oppover, og vi ser at stadig flere grupper av befolkningen bruker Aquarama.

— Dere har inngått en avtale om å drifte badeanlegget i 60 år. Det er ganske spesielt?

— Hvis man investerer så mye som vi har gjort, må man ha langsiktige perspektiver. Den gamle svømmehallen ble bygget av Kruse Smith, og sto på stedet i 45 år. Både kommunen og næringslivet var fremsynte da de gikk inn for å etablere Aquarama, mener Kaldestad.

Det kostet rundt én milliard kroner å bygge Aquarama-kvartalet.

Fem i bassenget

1. Hvor ofte er du i Aquarama? 2. Hva betyr anlegget for deg?

Aquarama3.jpg

Ingunn Strandberg (30) fra Øvrebø (og Emil Strandberg (5)): 1. Vi har akkurat skaffet oss klippekort som vi kan bruke ti ganger i året. 2. Det er kjempeviktig at vi kan lære ungene å svømme her. Det betyr mest for vår familie.

Aquarama6.jpg

Oddbjørn Larsen (72) fra Hægeland: 1. Hver fredag er jeg i bassenget. Først er jeg på bønnemøte i Filadelfia. Etterpå er jeg her. 2. Det betyr veldig mye. Jeg får mindre smerter i leddene av å være i bassenget.

Aquarama7.jpg

Karin Knutsen (77) fra Brennåsen: 1. Hver fredag. Da er det pensjonistsvømming. 2. Det er veldig deilig her. Her kan man holde seg i aktivitet. Jeg har tenkt å ta av meg noen kilo, men det er ikke så lett!

Aquarama5.jpg

Isa Almasri (27) fra Lund: 1.Jeg er her to-tre ganger i uka. Aquarama betyr avslapning etter jobb, sammen med kjæresten eller en kamerat. I tillegg betyr Aquarama mye for kjæresten min, som er aktiv svømmer.

Aquarama4.jpg

Åse Andersen (68) fra Vågsbygd: 1. Jeg bruker Aquarama ei gang i uka. 2. I Aquarama kan jeg holde meg i form. Det er derfor jeg er her. Og så liker jeg å svømme.