— Jeg skjønner ingenting. Det er over min fatteevne at folk har så mange penger at de vil bruke 3-4-5000 kroner på å tjene fem minutter på vei til hytta. De må vel ha bedre ting å bruke penger på enn å putte dem i lomma på Siv Jensen, sier Øystein Krogstad, UP-sjef i Agder.

Det er allment kjent at politiet har storkontroller når hyttefolket valfarter til fjellet. Likevel blir vinterferien år etter år en høytid for inndragelse av førerkort og utskriving av forenklede forelegg.

Starter torsdag

— Det blir spennende å se om folk får det med seg. Vi pleier å håve inn førerkort og forenklede forelegg. Det er det som forundrer meg. Folk vet at vi står der, likevel freses det på, sier han.

Når vinterferien for Agder starter til helga er politiet ute med 26 betjenter, både i sivil og uniformerte. Kontrollene starter torsdag og holdes oppe hele ferieuka. Politiet vil stå langs E 18, E 39, riksvei 9 og fylkesvei 42. Nøyaktig hvor, vil ikke UP-sjefen ut med.

— De er herved advart. Folk vet aldri hvor vi dukker opp, plutselig er vi der. Det er fint at de ikke vet hvor vi står, da kan de kjøre fint hele veien, sier han.

Hårreisende forbikjøringer

Adferd og fart har førsteprioritet for utrykningspolitiet når det er utfartshelg. Utstyrt med lasere og kikkerter er de sortkledde beredt til å ta fartsynderne i alle fartssoner.

— Folk kjører med hodet under armen. Mange ringer inn til oss og forteller om hårreisende forbikjøringer. Så ser de den samme bilen på Hovden, 200 meter foran. Man tjener ingenting, det er tryggere å ligge i køen, sier Krogstad.

Distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder Ole Rath, kjørte til Hovden forrige helg, og opplevde en slik bilist.

Egoistisk

— Jeg kjørte i kø, og da var det en sjåfør som presset og presset, kom forbi èn etter èn. Han utsatte seg selv, bilene i køen og dem som kom i mot for stor fare, sier Rath.

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Ole Rath, synes for mange oppfører seg egoistisk i trafikken, og er bekymret foran den kommende vinterferieuka. Foto: Reidar Kollstad

Han er bekymret foran kommende ferieuke.— Det er så utrolig egoistisk gjort. Hadde det bare vært den ene idioten som risikerte sitt eget liv. Men han tar en risiko på andres vegne. Det verste jeg opplever er at folk som kjører forbi er familiefedre med barn i bilen. Det er et tankekors, sier han.

Timeout

Også han påpeker at det er lite tid å tjene på å kjøre forbi når det er mange på veien.

— Kommer du i kø, får du holde deg i køen. Slå deg til ro, eller stopp og strekk deg litt. Jeg skjønner at folk blir frustrerte av å kjøre i kø i 60 km/t i 80-sonen. Men man risikerer så mye, og tjener så lite, når man gjør farlige manøvre, forklarer han.

Opp og ned

Rogalendingene er ferdige med sin ferie denne uka, så når sørlendingene er på vei opp, skal vestlendingene ned fra fjellet.

— Det viktigste for oss er at vi ikke får noen hardt skadde. Da er tjenesten vellykket, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

I fjor beslagla UP ett førerkort og delte ut 50 forenklede forelegg i vinterferien i Agder.