Sundtoft sier hun både vil ha ulv i norsk natur og fellingen i Agder. Årsaken til svaret er enkelt. Et enstemmig Storting har i 2011 vedtatt rovviltforliket, noe hun må følge som klima— og miljøminister.

Todelt

Rovviltforliket består av en todelt målsetning: Det skal være rovvilt i Norge og vi skal ha beitenæring.— Vi forsøker å ha en tydelig soneforvaltning, der beitedyr har prioritet i noen områder og ulvene og andre rovdyr har prioritet i noen soner, sier statsråden.

— Agder er ikke en del av ulvesonen, slik at når det kommer dyr inn i Agder er terskelen for å gi fellingstillatelse lavere enn om det er i ulvesonen, legger hun til.

Må gjøre skade

Der ulven utgjør en trussel utenfor ulvesonen, kan den felles. Er den på gjennomreise uten å være til fare, får den rusle videre.

— Målet vårt er at det skal være tre helnorske, årlige ynglinger i ulvesona. Noe man oppnådde fra 2010 til 2012, sier Sundtoft.

Hun er usikker på om det blir flere ulver i Agder selv om forvaltningsdomstolen i Stockholm nå sier nei til jakt.

— Norge skal snart ha et møte med Sverige på politisk nivå om ulv. Da skal fordelingen av ulv i grenserevir ses mer på, tilføyer hun.