Årsaken er at Helse Sør-Øst har bevilget 700.000 kroner til prostatasenter ved Sørlandet sykehus. Det betyr enda bedre diagnostikk og oppfølging av pasienter.

— Sørlandet sykehus er det eneste foretaket utenfor universitetssykehusene i Helse Sør-Øst med et komplett tilbud innen utredning og behandling av prostatakreft. Med nye midler kan vi videreutvikle prostatasenteret, som vi har ambisiøse mål for, sier fagdirektør Per Engstrand i en pressemelding fra sykehuset.

Flest

Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest, og flest menn i Norge. Om lag 130 pasienter med prostatakreft blir årlig behandlet ved Sørlandet sykehus.

Sykehuset søkte i januar om å etablere et prostatasenter. Bakgrunnen var at det i statsbudsjettet for 2014 ble bevilget 6,2 millioner kroner til drift av minst to prostatasentre i Helse Sør-Øst.Litt over to millionerer nå tildelt Sørlandet sykehus, sykehuset i Vestfold og sykehuset Innlandet.

Prostatasenteret ved Sørlandet sykehus vil bruke pengene til spesielt to områder: 1. Forbedre utredningen ved å kombinere ultralyd og MR før biopsi (prøvetaking) 2. Bygge ut kvalitetsregistre for å sikre at pasientene får riktig behandling etter kort utredning. Det omfatter overvåkning av pasientene med påvist prostatakreft med lav risiko, for å unngå overbehandling og sørge for radikal behandling senere dersom sykdommen utvikler seg.