— Vi har frontet en klimasmart og bærekraftig matproduksjon, og svaret vi fikk tilbake fra regjeringen tok ikke hensyn til dette i det hele tatt. Regjeringen ønsker matproduksjon først og fremst ved større gårder, og dette gjør oss frustrerte. Vi fikk og svar om at vi skulle få mindre penger. 40 bønder kom hit til Kristiansand, midt i den travleste tiden for oss bønder, for å støtte vår sak. Det sier mye, sier Birte Usland, fylkesleder i Vest-Agder Bondelag.

Traktorene ble stilt opp på Torvet klokka 15.00, og der sto de i en time. På noen av traktorene hang bannere med budskap som «Regjeringa har det mest i kjeften - gapet øker» og «Staten tar kaka - Ingen mat uten bønder». Mat fra norske gårder ble delt ut til forbipasserende.

Birte Usland er fylkesleder i Vest-Agder bondelag. Hun frykter for bøndenes fremtid. Foto: Kjartan Bjelland

Bøndene har fått forskjellige tilbakemeldinger på sine markeringer landet rundt.— Jeg synes vi får god respons i media og i sosiale medier. Noen er selvfølgelig kritiske, men de fleste støtter oss i at matproduksjonen må være bærekraftig. Jeg tror folk skjønner at dette handler om verdivalg. Bønder Norge rundt føler seg ikke sett, hørt eller respektert, sier Usland.

Inviterte politikere

Bondelaget hadde på kort varsel invitert byens politikere til å møte dem under markeringen, en av dem var lederen for Vest-Agder Senterparti, Thor Jørgen Tjørhom.

— Forslaget som kommer fra regjeringen er slik at bare åtte-ni bønder i hele Agder drar noe positivt utav det. Dette er kortsiktig, og vil ikke virke over tid, og vil også påvirke andre aspekter. For Sirdal sin del hadde ikke turistnæringen vært like god uten alle småbrukene. Gjennomføres dette blir det som å si at landbruket ikke overlever generasjonsskiftet. Jeg tror ikke mange unge vil velge å bli bønder hvis kårene skal være så dårlige, sier Tjørhom.

Alf Holmelid (SV) satt tidligere i næringskomiteen på Stortinget, og støtter også bøndenes sak.

Finn Aasheim, organisasjonssjef ved bondelagets Agderkontor, var godt fornøyd med oppmøtet. Foto: Kjartan Bjelland

— Hele bevisstheten som er bygget opp rundt variert bruk og store og små gårder ble revet vekk på bare fire dager. Denne snuoperasjonen fra regjeringen kan snu opp-ned på hele landbrukspolitikken, sier Holmelid.

Til Oslo på tirsdag

Gunnar Eikeland er bonde i Vennesla, og hadde tatt turen til Kristiansand med traktoren sin for å være med på markeringen.

— Dette er en grei måte å vise oss fram på. Vi kan ikke leve med dette forslaget, og jeg ble overrasket over at det var så dårlig. Neste tirsdag reiser vi til Oslo for å protestere utenfor Stortinget, riktignok uten traktorer, sier han.

Finn Aasheim er organisasjonssjef ved bondelagets Agderkontor, og sto bak organiseringen av torsdagens markering.

— Poenget vårt er å være synlige, og vi bruker traktorer fordi det representerer bonden. Jeg er veldig fornøyd med at så mange kom på kort varsel. Målet vårt er å møte media og politikere, og i dag har jeg møtt representanter fra Senterpartiet, SV og KrF, men ingen fra høyresiden. Det er trist, for jeg hadde virkelig håpet å få snakke med dem, sier Aasheim.