— Dette er veldig gledelig, og nå får vi håpe Olje- og Energidepartementet sier endelig ja, uttaler ordfører i Evje og Hornnes Bjørn Ropstad (KrF).

Fennefossen med slagghaugene etter nikkelproduksjon i forgrunnen. Agder Energi skal rydde opp og klargjøre næringstomter for kommunen her hvis selskapet får endelig ja til å bygge kraftverk. Foto: Johs Bjørkelig

215 millioner

Agder Energi planlegger å bruke godt over 215 millioner kroner på å utnytte fallet på åtte meter i Fennefossen.

Fredag kom meldingen om at Norges Vassdrags— og energidirektorat, sier ja til konsesjon, vel å merke hvis minstevannføringen økes noe. AE ønsker minstevannføring på 10 kubikkmeter i sekunder, NVE øker til 15 kubikkmeter. Det er mer likt minstevannføringen i Byglandsfjorden, og betyr at totalproduksjonen vil reduseres til 53 Gwh i året, nok strøm til 2700 husstander.

Kraftig motstand

Lokalt har det vært kraftig motstand mot utbyggingsplanene, men kommunestyret sa ja. Lokalbefolkningen utarbeidet planer for en egen kulturpark, som de mener er en mye bedre utnyttelse av fossen og kulturlandskapet rundt.

Fennefoss ga i sin tid kraft til nikkelverket på Evje-. I dag er bare rester tilbake av den utbyggingen. Fossen ligger like ved Evje sentrum.

— NVEs ja er en viktig milepæl. Vi har prosjekter i kø, og hvor høyt på listen Fennefoss skal komme, må vi vurdere når en endelig godkjennelse foreligger, sier direktør for kommunikasjon i Agder Energi, Christian Altmann.