— Jeg ønsker ikke å uttale meg om hva etterforskningen har fremkalt av bevis, men jeg kan si at mannen som ble skadet var på vei ut av bilen da han ble truffet, sier etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten.

Han opplyser at Spesialenheten nå er i ferd med å avslutte etterforskningen av biljakten som fant sted mandag 19. januar.

— Vi avventer nå om det er ytterligere etterforskingsskritt som fornærmedes advokat ønsker gjennomført. Hvis ikke, vil saken om kort tid bli oversendt til Sjefen for Spesialenheten. Sjefen for Spesialenheten vil påtaleavgjøre saken, sier Wold.

Etter å ha fulgt etter BMW-en i 17 kilometer langs Songdalsveien forsatte jakten langs veien mot Skarpengland og endte her ved Stupstad. På høyre side av veien stoppet BMWen i en snøfonn og ble påkjørt av politibilen som kom like bak. Foto: Torstein Øen

Havnet i klemBiljakten startet da føreren av en BMW nektet å stoppe for politiet ved Brennåsen. Forfølgelsen endte med at BMW-en havnet i grøfta ved Stupstad. Da bilen sto stille i veikanten ble den påkjørt av politibilen som lå like bak. 25-åringen som ble alvorlig skadet i kollisjonen satt i passasjersetet på fluktbilen.

25-åringens forsvarer, advokat Monica Haugedal, bekrefter Wolds opplysninger om at mannen var på vei ut av bilen da han ble truffet.

— Min klient hadde åpnet døra og var på vei ut da politibilen kjørte i bilen og traff beinet hans. Han ble deretter stående i klem mellom de to bilene, sier Haugedal til Fædrelandsvennen.

Måtte amputere

25-åringen ble påført omfattende skader og måtte senere amputere det ene beinet. Han er nå i gang med opptrening på Sørlandet sykehus' avdeling for rehabilitering på Kongsgård.

Ifølge etterforskningsleder Knut Wold er 25-åringen en av ti personer som har blitt avhørt av Spesialenheten.

Etter kollisjonen stakk sjåføren og en passasjer til skogs. Begge ble pågrepet etter kort tid.

— Vi har avhørt to av de tre som satt i den sivile bilen. Vi har også avhørt et vitne som så forfølgelsen før kollisjonen, sier Wold.Sjåføren av politibilen er også avhørt. Han har avvist å ha gjort noe straffbart. Spesialenheten har også fått tekniske rapporter fra politiet og Statens vegvesen.

— Veivesenet har konkludert med at hastigheten var lav på kollisjonstidspunktet, sier Wold.

Kastet gjenstander

25-åringens forsvarer sier at hun trolig kommer til å be om ytterligere etterforskning.

— Det fremgår ikke av rapporten hva veivesenet mener ligger i «lav fart». Det som er klart er at politiet har holdt en hastighet som ledet til en skade som førte til at min klient måtte amputere beinet. Jeg synes for øvrig at det er uheldig at politiet selv har utført åstedsundersøkelsen, i stedet for å bruke Statens vegvesen, som er det normale i saker hvor man må forstå at politiet vil bli etterforsket, sier Haugedal.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at de som satt i BMW-en skal ha kastet en rekke gjenstander mot politibilen under forfølgelsen, blant annet en jekk. Disse forholdene blir fremdeles etterforsket av politiet.

— Det er en sak som er kodet som vold mot politiet. Her har vi foreløpig ikke vært i posisjon til å avhøre den tredje personen som satt i bilen. Saken står sånn sett på stedet hvil, sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.