Museets designer, Per Grimsgård, ved et bilde av bybrannens herjinger i 1892. Bildet er ett av åtte historiske bilder fra Kristiansand, hvert på to ganger tre meter. Foto: Lars Hollerud
Rolf Kristiansen (i trappa) og Morten Bomann har hektiske dager. Foto: Lars Hollerud
Per Grimsgård (t.v.) og Nils Magne Håkegård fra Vest-Agder-museet tror det mektige branntårnet vil trekke skuelystne til Rådhuskvartalet. Foto: Lars Hollerud
Den museale delen av Rådhuskvartalet skal utgjøre vel 150 kvadratmeter. Foto: Lars Hollerud

Fra lørdag av kan hvem som helst komme og kikke, lese og lytte på mye som omhandler byens branner og generelle historie.

Branntårnet har ikke vært synlig siden det sto nytt i 1892 og ikke vært i bruk siden brannvesenet flyttet til Otras bredd i 1986. Nå ruver det som Rådhuskvartalets smykke, med sine 565 tonn fordelt på 25 høydemeter og for anledningen utsmykket av kunstneren Pekka Stokke.

Like til venstre for tårnet, når du kommer inn, presenteres byens fortid i kortform.

Tidsreise

Har du litt tid, kan du om få dager unne deg en tidsreise bakover, helt til da Christian IV besluttet å la bygge en renessanseby med 54 kvartaler og 24 alen brede gater.

— Veggene blir som kvadrater av Kvadraturen, hver med sitt av de snart fire århundrene som er gått siden grunnleggelsen.

Det sier lokalhistoriker Jan Henrik Munksgaard, som har ledet gruppa som har hatt den krevende og interessante oppgaven med å presentere Kristiansands historie i kortform fra 1641 til år 2000. Den historien omfatter rimeligvis også storbranner, ettersom dette er den gamle brannstasjonen.

Tragedier

Det vil si 6. mars 1734, da halvparten av byens hus strøk med. 2. august 1859 ble 79 hus rammet av flammer i sterk kuling. 5. november 1878 gikk det verst utover kvartalet mellom Markens gate og Kirkegata. Natt til 18. oktober 1880 da en brann på biljardrommet til Britannia i hotell i Skippergata ikke ga seg før den også hadde slukt flere kvartaler, inklusive latinskolens gymsal og domkirka, som den gang het Vår Frelsers kirke. Brannen som startet i Markens gate 11 der McDonald’s i dag ligger, 8. juli 1892, er den største som noen gang har rammet Kristiansand. Den tok med seg den bare ni år gamle brannstasjonen, Fædrelandsvennens trehus og 350 andre hus. Omtrent 4000 mennesker ble husville.

— Vi har hatt god hjelp av brannmenn og pensjonerte brannmenn, sier Per Grimsgård, designer ved Vest-Agder-museet, og ansvarlig for utformingen av den historiske filialen i Rådhuskvartalet.

Fagfolkene han snakker om har også tatt vare på en rekke klenodiske godbiter, blant annet en veteranbrannbil de selv har satt i stand, men som det ikke var praktisk mulig å stille ut på den gamle stasjonen på Torvet.

Dessuten handler historiene som fortelles i Rådhuskvartalet naturligvis om langt mer enn branner, selv om de fortelles på brannhistorisk grunn.

Fortellingene vil dessuten bli fortalt med såkalt audiovisuelle virkemidler.

Utstillingen vil bli permanent, men samtidig oppdatert med ujevne mellomrom.