— Sørlandet sykehus Flekkefjord har i mange år hatt et sterkt fokus på å redusere infeksjoner og smitte. Som ledd i det arbeidet sluttet vi å ha bibler på pasientrommene for flere år siden. De utgjorde en fare for infeksjon som vi ønsket å eliminere, sier avdelingsleder Anette Solinski ved medisinsk avdeling i Flekkefjord.

Søgnemannen Odd Arne Roll har klaget til Sørlandet sykehus og krevd all religiøs litteratur fra fjernet ut fra en argumentasjon om at kristen tro ikke skal favoriseres på et offentlig sykehus, og at de som ikke er kristne kan føle seg støtt.

Denne klagen akter sykehuset å ta på alvor.

Sjekker praksis

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus sier hun i den forbindelse sjekker praksisen ved samtlige sykehus i Helse Sør-Øst.

Avdelingsleder Annette Solinski ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus Flekkefjord vil ikke ha bibler på pasientrommene, fordi de utgjør en smittefare. Foto: Torbjørn Witzøe

— Vi velger å gjøre et ordentlig forarbeid før vi tar en beslutning om hva vi skal gjøre med kravet om å fjerne bibler fra sykehuset, sier Føreland.Når hun har fått svar på hva de andre gjør, vil hun legge fram saken for Brukerutvalget ved Sørlandet sykehus, og lytte til deres råd. Brukerutvalget har møte 26. mars, og etter det vil det bli tatt en beslutning.

Hun har ikke en oversikt over hvor mange bibler eller nytestamenter som er plassert ut på pasientrom på sykehuset. Det er varierende praksis fra avdeling til avdeling.

Smitte

Smittevernlege Erik Bertnes opplyser at det ikke fins bibler på pasientrom i avdelinger for isolat eller infeksjoner. Det er fordi smitte kan spres fra en pasient som leser Bibelen til neste som tar på den.

— Vi har vel heller aldri hatt sykehusrelaterte infeksjoner hvor vi kan si at det kan tilbakeføres til bibler. Jeg tror nok risikoen for sykehusinfeksjon er knyttet til andre forhold ved opphold i sykehusene, og stoler på at avdelinger som enda har en bibel i holder på veggen eller liggende i vinduskarmen, har rutiner for å tørke av disse, når rommet klargjøres for ny pasient, skriver Bertnes i en mail.

Sykehusavdelingen i Flekkefjord er den i Sørlandet sykehus som ofte har de beste resultatene ved måling av antall pasienter som er smittet av infeksjoner. Solinski sier sykehuset er blant de flinkeste i Norge på dette arbeidet.

— Vi har selvfølgelig biblene tilgjengelig på dagligstuene og kan skaffe dem til de pasientene som ønsker det. Men her i Flekkefjord ser vi veldig ofte at pasientene har med seg sine egne bibler, forteller hun.