— Jeg har hatt flere søvnløse netter og kjent på frykten for å gå i gang med dette. Men nå gleder jeg meg, det skal bli kjempespennende, sier Margrethe Handeland (36), representant for Senterpartiet.

Hægebostad er kjent for å være på bunn i landet i målinger om likestilling. Særlig påtakelig var det i forrige valgperiode da det satt én kvinne av 21 representanter i kommunestyret.

Jeg har hatt flere søvnløse netter og kjent på frykten for å gå i gang med dette

— Ja, det var flaut, medgir avtroppende ordfører Ånen Werdal.

Rett i været

Nå har kvinneandelen gått rett i været. Nå er det fem kvinner i kommunestyret, men samtidig er antall representanter senket til 15. Så mens det var en kvinneandel på 4,7 prosent i forrige periode er det nå 33,3 prosent.

Onsdag morgen holdt avtroppende ordfører Ånen Werdal med å rydde seg ut av kontoret for å gi plass til Margrethe Handeland. Han ber henne være en fremoverlent ordfører. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg tror kanskje velgerne helt bevisst har gitt kvinner ekstrastemmer, sier Handeland som sammen med flere andre kvinnelige listekandidater før valget oppfordret velgerne til å gjøre akkurat det.- Ikke bare fordi vi er kvinner, men fordi det er viktig for å speile hele samfunnet i kommunestyret, sier hun.

Rykket opp

Det helt spesielle i Handelands tilfelle, var at hun sto på 2. plass i Sps liste. Men mens hun fikk flest personstemmer av alle representanter ved valget, fikk førstemann på Sps liste, Arne Neset, færrest stemmer.

Han kom dermed inn som siste representant i kommunestyret. Derfor ønsket han at Handeland skulle overta som partiets ordførerkandidat.

Etter at Sp hadde forhandlet ferdig med KrF og Frp seilte hun opp som en naturlig ordfører ettersom partiet også har flest representanter i kommunestyret.

Flere runder

— Det var jo ikke noe jeg hadde tenkt på som en mulighet før valget, særlig fordi vi bare hadde to representanter i kommunestyret i forrige periode, sier hun.

Det var jo ikke noe jeg hadde tenkt på som en mulighet før valget

Handeland måtte derfor ta flere runder med seg selv, og ikke minst med ektemannen Magne. De driver en veterinærklinikk sammen og har tre små barn.

- Jeg har en svært støttende ektemann som pushet på. Så etter noen søvnløse netter, kjente jeg at dette ønsket jeg, smiler 36-åringen.

Hun har kun vært vararepresentant i kommunestyret tidligere, men har erfaring fra ulike verv innenfor politikken.

Gamlejobben

Onsdag morgen troppet hun opp for første gang på rådhuset som ordfører. Her var Werdal i ferd med å pakke seg ut av kontoret. Han har vært ordfører i tre ulike perioder, til sammen ti år. Nå går han tilbake til gamle jobben som driftsleder ved Sørlandets rehabiliteringssenter i Hægebostad.

Det har vært flotte år som ordfører, men det blir fint å overlate klubba til Margrethe

— Det har vært flotte år som ordfører, men det blir fint å overlate klubba til Margrethe, sier Werdal.

Strøk kvinnene

Han er inderlig glad over at kvinneandelen i kommunestyret har økt slik. Før om årene, da velgerne kunne stryke kandidater på valglistene, ble kvinnene bevisst strøket bort.

- Jeg vet ikke hvorfor folk gjorde det. Men når vi nå omsider har fått flere inn, tror jeg det blir et meget viktig bidrag til å drive Hægebostad videre. Vi trenger begges kjønn syn på ulike saker, sier han.