En 49 år gammel mann fra Romania ble i mars tatt på fersken i å selge legemidler fra toalettet på rutebilstasjonen i Kristiansand.

Pillene som ble beslaglagt er trolig produsert i Romania. Flere av dem var merket med det rumenske ordet for tabletter. Foto: Politiet

Narkosalget ble avslørt da en vakt ved rutebilstasjonen fant et brett med tabletter under søppeldunken på herretoalettet. Overvåkningsbildene fra toalettet viste en mann som løftet på søppelbøtten, før han gikk inn i et avlukke, hvor en annen mann nettopp hadde gått inn.— Vi mener toalettet ble brukt som et depot. Den midterste båsen ble brukt som salgssted. På overvåkningsbildene ser vi at tiltalte går inn i båsen sammen med en ukjent nordmann, sier politiadvokat Folke Åmlid i Agder politidistrikt.

Registrert som tigger

Da 49-åringen ble pågrepet var han i besittelse 130 Xanax-tabletter og 90 tabletter som inneholdt diazepam. Politiet beslagla også andre piller, som ble oppbevart i cisternen på toalettet på rutebilstasjonen. Foto: Politiet

Den rumenske fembarnsfaren er nå dømt til fengsel i fire måneder for oppbevaring og salg av narkotika.— Han godtok dommen, samt utvisningsvedtaket. Så vidt jeg vet er dommen ferdig sonet og han er sannsynligvis sendt ut av landet, sier Åmlid.

49-åringen har oppholdt seg i Norge i perioder over flere år. 24. mai 2011 registrerte han seg som tigger i Kristiansand. I 2012 ble han dømt til 15 dagers fengsel for besittelse av narkotika.

I retten fortalte 49-åringen at han tjener penger ved å tigge, pante flasker og selge bladet «Folk er folk». Han nektet straffskyld for narkotikasalg, men erkjente besittelse av 70 Xanax-tabletter som han hadde på seg ved pågripelsen på rutebilstasjonen.

Mannens forsvarer, advokat Trond Wåland, var mandag og tirsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

Få tiggere tatt

I cisternen på toalettet fant politiet flere brett med piller som var pakket inn i papir.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Agder politidistrikt opplyser at 49-åringen er en av svært få tiggere som kan knyttes til salg av narkotika.— Vi har gjort noen beslag som kan knyttes til tiggere, men ikke mange. Dersom omfanget hadde vært stort ville vi nok gjort flere beslag. Det er veldig mye piller på markedet i Kristiansand og det er mange selgere, sier Eriksen.

Eriksen opplyser at politiet for øyeblikket etterforsker én annen sak hvor en tigger har status som mistenkt.

— Det ble gjort et funn av 270 tabletter som er produsert i Romania. Vi har en mistenkt, men han er trolig ute av landet. Dersom vi ikke finner ham kan saken ende med henleggelse, sier Eriksen.

Laget i utlandet

Pillene 49-åringen ble tatt med er analysert av Kripos, som har konkludert med at stoffet ikke er produsert for det norske markedet. Det har dermed blitt smuglet til landet illegalt.

Hvor pillene er produsert og hvordan de har kommet til landet er uklart. Pillene som ble funnet på rutebilstasjonen var av merket Xanax, et angstdempende middel. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett var tablettene merket med ordet «comprimate», som betyr tabletter på rumensk.

49-åringen hevdet i retten at han hadde kjøpt tablettene av en ukjent person. Han ble ikke trodd av retten, som dømte ham for oppbevaring av ca 200 tabletter av typen Xanax og 90 tabletter som inneholdt diazepam (virkestoff i blant annet Valium).

Stort marked

Her bøyer 49-åringen seg ned mot søppelkassen hvor en vakt senere fant et brett med narkotiske tabletter. Mannen går etterpå inn i båsen til venstre, hvor en annen mann nettopp har gått inn.

Ifølge Eriksen blir piller av denne typen kjøpt av både narkomane og andre typer brukere.— Vi vet at norske legemidler blir solgt til og fra norske brukere. Brukerne kan være narkomane eller mennesker med et skjult rusproblem. Narkomane bruker ofte slike legemidler i kombinasjon med andre typer narkotika for å forsterke ruseffekten, sier Eriksen.

Beslaglegger en million piller i året

I fjor beslagla norsk politi og tollvesen over en million narkotiske tabletter. Halvparten er produsert for salg i Romania og Ungarn.

— Dette er ekte tabletter som har kommet ut på det illegale markedet. Halvparten av tablettene som ble beslaglagt i fjor var av typen Rivotril og er produsert for salg i Romania og Ungarn, sier seksjonsleder Gordon Petterson ved etterretningsavdelingen hos Kripos.

Bare i Agder politidistrikt ble det beslaglagt 46.000 tabletter av typen benzodiazepiner i fjor. Denne typen legemidler brukes i behandlingen av blant annet angst og søvnløshet. Rivotril, Valium, Sobril og Flunipam og Xanax inneholder alle forskjellige typer benzodiazepiner.

Ifølge Petterson har tabletter fra Serbia og Polen blitt vanligere de siste årene.

— Det tror vi skyldes en del tiltak som er gjort mot det rumenske og ungarske markedet, av norsk og utenlandsk politi, samt produsenten, sier Petterson.