Aps stortingsrepresentant Kari Henriksen foran Tinghuset i Kristiansand, hvor fengselet ligger på toppen. Hun mener fengsel-saken blir testen på om Agder lyttes til av den nye regjeringen eller ikke. Foto: Kjetil Reite

— Aps forslag betyr at planleggingen kan starte fort. Velger Høyre og Frp å vente på sin stortingsmelding om hele fengselskapasiteten, vil det gå to år før noe skjer i Agder. Nå får vi se om alt pratet om hvor mye innflytelse Sørlandet skulle få med ny regjering, holder eller ikke, sier Aps Kari Henriksen.

Det er de to Ap-tungvekterne Knut Storberget (tidligere justisminister) og Hadia Tajik (tidligere kulturminister) som sammen med Vest-.Agder Aps Odd Omland og Kari Henriksen har levert personlig forslag om utbygging av nytt fengsel i Agder.

Forslaget lyder: «Stortinget ber regjeringen snarest mulig sette i verk arbeidet med å bygge nytt fengsel i Agder».

Høring

KrFs Kjell Ingolf Ropstad er saksordfører, og etter høringen i Justiskomiteen mandag sier han at han regner med at KrF støtter Aps forslag.

— Gruppa bestemmer, men i budsjettet i høst sto vi i KrF sammen med de rødgrønne om fortgang i fengsel-saken, så jeg regner med at det ligger fast.

— Jeg vil be alle politikere fra Agder om å jobbe inn mot regjeringen og Venstre slik at vi kan komme i mål. Det er ikke siste tog som går, men vi risikerer å måtte vente for lenge på nytt fengsel hvis ikke det vedtas nå, sier Ropstad.

Venstre på vippen

Skal Agder-fengsel få flertall i Stortinget i juni må både Venstre og KrF støtte de rødgrønne. Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø har ansvar for justissakene i partiet, og hun vil ikke si noe konkret ennå.

— Vi skal diskutere dette på et møte i stortingsgruppen onsdag. Foreløpig har jeg ingen svar om hvordan vi stiller oss, sier hun.

Venstres Hans Antonsen, ordfører i Grimstad, jobber hardt for å få Venstre til å si ja til fengsel i Agder nå, og ikke vente på regjeringens melding til høsten.

— Vi må erkjenne at de rødgrønne har kommet lenger med fengsel på Agder, enn de blåblå. De blåblå har utsatt en sak som var ferdig vedtatt. Nå ønsker Ap en omkamp for å vise seg fram. Om regjeringen skal gå på et nederlag og bli instruert eller ikke, er for tidlig å si. Men jeg skal gjøre mitt for at Venstre støtter fengsel i Agder i Stortinget i juni, sier Antonsen.

- Test for Agder

— Høyre og Frps forslag om å utsette fengsel på Agder til det kommer en stortingsmelding, betyr unødvendig utsettelse. Da skal vi ha stortingsbehandling, saken skal tilbake til regjeringen for utarbeidelse av konkrete forslag, vi skal ha nasjonal høring og så videre. Fengsel i Agder vil tidligst komme i 2017, sier Henriksen.

— Denne saken er testen på om den nye regjeringen er opptatt av Agder eller ikke, sier Henriksen.

Ropstad sier:

— Til nå i år har 22 innsatte blitt løslatt grunnet plassmangel på Agder. Til enhver tid soner cirka 70 sørlendinger i andre deler av landet. Fengsel i Agder må på plass så fort som mulig, sier Ropstad.

- Vi jobber kontinuerlig

Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg sier han og de andre fra Høyre og Frp på Sørlandsbenken jobber kontinuerlig for å få på plass nytt fengsel i Agder.

— Det gjør vi uavhengig av om noen fra Ap fremmer personlige forslag i Stortinget. Regjeringen ønsker å legge fram en helhetlig plan for fengselskapasiteten i Norge om noen måneder. Vår jobb er å sikre nytt fengsel i Agder, og det skal vi få til, sier Harberg.

— Men Kari Henriksen mener regjeringen bare skaper utsettelse?

— Ja, hun vet mye om at ting kan ta tid, hun som har sittet åtte år på Stortinget, uten at Sørlandet har fått noe nytt fengsel, svarer Harberg.

Kari Henriksen mener fengsel er en større sak en mange forstår:

— I tillegg til alle fengsels- og soningsfaglige argumenter, vil et fengsel generere 300 arbeidsplasser og være den største regionale utbygging på mange, mange år. Det er en kjempestor sak. sier Henriksen.

Sørlandsbenkens leder, Frps Åse Michaelsen, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.