30 dager av straffen er gjort betinget, går det fram av dommen fra Kristiansand tingrett.

Øistein Justvik er funnet skyldig i brudd på tolloven og alkoholloven, samt regnskapsloven, etter å ha tatt inn og solgt 17.000 liter med eksklusiv italiensk vin over tre år.

Den eksklusive vinen ble importert fra vingården Castelli Martinozzi i Italia til Kristiansand, Vinen selges ikke på Polet. Foto: politiet

Han er også funnet skyldig i å ha latt være å betale skatt for fortjenesten og kreve inn merverdiavgift.

Erkjente straffskyld

Da saken var oppe i retten erkjente 70-åringen straffskyld.

Vinen var bestilt av kunder på forhånd og oppbevart i en container i bakgården der Øistein Justvik drev butikk i Kristiansand sentrum. Etter hvert fikk han totalt 200 kunder.

Det var to typer vin som ble solgt til 141 og 250 kroner flasken. Pengene ble overført på konto. Justvik førte lister over kundene, men disse ble kastet etter at vinen var levert ut.

Fikk hjelp av venner

Det er lovlig å importere vin så lenge det er til privat bruk. I begynnelsen signerte Justvik selv på tollklareringspapirene. Men etter kort tid fikk han venner til å signere som mottakere. Disse var til stede når transportfirmaet kom med varen, men vinen ble overtatt av Justvik.

Fra februar 2010 til Tollvesenet avslørte den ulovlige vinimporten i juni 2012, omsatte han for 3,6 millioner kroner. Han satt igjen med en inntekt på mer enn en halv million kroner.

Til tross for at han ble tatt på fersk gjerning, fortsatt importen. Han kjøpte vin fra samme vingård, fraktet den til Hirtshals og lagret den i en garasje.

Avslørt av danskene

Ved hjelp av venner og familiemedlemmer på danmarkstur fikk han fraktet vinen til Kristiansand. De fortollet 36 flasker hver gang og leverte vinen til Justvik. 1526 flasker ble fraktet til Kristiansand på denne måten.

I august 2013 ble dette avslørt ved hjelp av danske tollmyndigheter.

«Tiltalte har vært klar over alle faktiske omstendigheter som gjør at denne faller utenom alkoholloven og rammes av salgsforbudet», slår retten fast.