Flere jenter varslet granskerne om seksuelle overgrep i fotballklubben MYSA i Mathare-slummen. Hvor utbredt problemet er, vet ingen. Fædrelandsvennen møtte disse tre jentene i 2012. Nå har en professor som deltok i granskningen gått inn i et prosjekt for å hjelpe jentene, sammen med Strømmestiftelsen. Foto: Kjartan Bjelland
-Det har ikke gått en dag siden konflikten på MYSA uten at jeg har hatt vondt med tanke på disse jentene, sier generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen. Foto: Aas, Erlend
Fædrelandsvennen 28. juli 2012

I første omgang dreier det seg om et pilotprosjekt i ett år, som skal omfatte 120 jenter.

— Antallet saker vi har konkret kjennskap til, er betydelig lavere. Men når vi gjør dette, vil vi gå bredere ut enn å bare hjelpe de vi kjenner til. Seksuell vold er et utbredt problem, sier generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen.

Hjelpen består ulike tiltak, som støtte til utdanning, psykososial hjelp, jobbtrening og hjelp til å komme i gang med egen virksomhet for de som ønsker det.

— Vi evaluerer prosjektet etter et år. Hvis det går bra, kan det hende vi bør utvide det en del, sier Aadland.

Vondt

— Det har ikke gått en dag siden konflikten på MYSA uten at jeg har hatt vondt med tanke på disse jentene, sier AadlandI det bitre bruddet mellom de tidligere partnerne Strømmestiftelsen og MYSA i Kenya, var historier om seksuelle overgrep mot unge jenter på fotballaget det mest alvorlige. Men da Strømmestiftelsen trakk seg ut, ble lite gjort for jentene.

MYSA var opptatt av å få driften på skinner igjen etter å ha mistet en stor del av finansieringen sin, og kjente ikke identiteten til mer enn noen få jenter med overgrepshistorier litt tilbake i tid. Og Strømmestiftelsen sto uten en lokal partner å jobbe med.

Professor på banen

— Det er trist at tillitsforholdet til vår partner den gangen ikke var slik at vi kunne løse dette i fellesskap, konstaterer Aadland.

Nå har Strømmestiftelsen funnet en ny partner. Organisasjonen som heter CJCH (Centre for Justice for victims of Crimes against the Humanity) jobber mot seksuelle overgrep, og med å hjelpe ofre med rehabilitering.

En pådriver for prosjektet er professor Marion Mutugi, som også er en av dem som gransket påstandene om overgrep i forkant av at Strømmestiftelsen brøt med MYSA. Mutugi har førstehånds kjennskap til historiene.

Granskningsrapporten er i ettertid omstridt, og et av medlemmene av kommisjonen står ikke lengre bak alle konklusjonene. Men om antallet saker er omdiskuert, er alle enige om at seksuelle overgrep er utbredt i slumområdene.

Professoren har fortalt Fædrelandsvennen om intervjuene de gjorde med 260 jenter. 70 prosent sa de hadde kjennskap til seksuelle overgrep.

Fikk barn med trener

Da Fædrelandsvennen besøkte Nairobi i 2012 for å skrive om konflikten mellom Strømmestiftelsen og MYSA, møtte redaksjonen tre av jentene som hadde bidratt med historier til teamet som gransket organisasjonen.En av dem, "Maria", var 13 år da hun ble med på fotballaget, og 14 da hun ble tatt ut til Norway Cup.

— Treneren min voldtok meg før utvelgelsen av laget til Norge. Han sa jeg ikke kunne gjøre noe med det, for da ville jeg ikke få reise, og han skulle hindre at jeg fikk skolestipender, fortalte hun.

Han voldtok henne igjen, og hun fødte til slutt trenerens barn.