— Jeg tror fremtiden er større kommuner og større regioner, sier 65-åringen om styrkedrikken regjeringen kan komme til å tvinge ned i strupen til landets mange små kommuner.

Hver dag pendler 41 prosent av Søgnes yrkesaktive befolkning til jobb i Kristiansand.

Øystein Støle Lohne er én av dem, til daglig sikkerhetssjef ved Glencore nikkelverk. Han virker mer sikker i sin sak enn Søgne-folk flest.

Bare tre av ti kan - som Lohne - tenke seg en storkommune sammen med storebror i øst.

— Skillene viskes ut

I 10-12 år bodde han selv på Tinnheia i Kristiansand. De siste 20 har det vært Søgne.

— Folk flytter så mye i dag, eller de er rundt og jobber. Kommuneskillene viskes ut, mener Øystein Støle Lohne, som Fædrelandsvennen møter på Vinmonopolet.

Fram til 2007 måtte man til byen for å få tak i polvarer. I fjor solgte Søgne-filialen 227.876 liter, og det øker stadig.

Det blir en større og kraftigere enhet.

- Hva mener du er fordelen med en storkommune?

— Det blir en større og kraftigere enhet. Man får ned administrasjonskostnadene litegrann, og det blir lettere å skaffe fagpersonell til de ulike etatene. Selvfølgelig blir det noen ulemper også, i dag kan man jo bare stikke bort til teknisk etat om man skal gjøre noe med huset.

Les hva venndølene mener:

— Du er ikke bekymret for tjenestene til dere innbyggere?

— Nei, veldig mye er regulert i lover og regler, det er nok heller kommunens økonomi som vil få betydning for dem. Når det tar fem-ti minutter å kjøre fra et rådhus til det andre, som det gjør fra Søgne til Songdalen, må det være gevinst i å slå oss sammen. Jeg kan ikke se det annerledes, svarer Lohne.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Fra sentrum til utkant?

De to nabokommunene liker å være føre var. Allerede i mai i fjor var begge formannskapene, som jevnlig har felles møter, i Danmark for å studere kommunesammenslåing.

De ønsket å høste erfaringer fra tilflyttingskommunen Aalborg og fraflyttingskommunen Frederikshavn. Sistnevnte har blant andre slukt «sørlandsperlen» Skagen.

Berit Jernæs Lohne frykter for å miste kommunesenteret med alle tilbudene på Tangvall. Her sammen med mannen Torfinn etter å ha handlet blomster. Foto: Kjartan Bjelland

Søgne og deler av Songdalen var faktisk en og samme kommune fram til 1913, da Greipstad ble skilt ut som egen kommune. — Vi tenker nok litt egoistisk. Vi har akkurat flyttet fra gård til leilighet på Tangvall. Her har vi alt: apotek, bibliotek, legesenter, rådhus og butikker, sier Berit Jernæs Lohne, i det hun og mannen Torfinn kommer ut med en delikat kvast fra Søgne Blomster.

79-åringen er en smule bekymret. Ikke for å bli ett med Songdalen, men for Kristiansand.

— Jeg er redd for å miste kommunesenteret vårt med alle tilbudene, og bussen som går hver halvtime. Nå er vi i sentrum, men med storkommune - blir vi ikke da en utkant, spør Lohne.

Les hva ivedølene mener:

— Må ikke baseres på følelser

— Jeg har ingen motforestillinger mot sammenslåing med Songdalen, vi kjenner hverandre og har mye samarbeid i dag. Større kommuner enn dette må baseres på kunnskap, ikke følelser, og da må vi få en del fakta på bordet først, uttaler Søgne-ordfører Åse R. Severinsen (H), som ser fram til at utredningen om sammenslåing mellom de sju knutepunktkommunene blir ferdig før sommeren.

Ordfører Åse R. Severinsen (H) foran rådhuset i Søgne. Foto: Arkivfoto

Overfor ordføreren legger ikke Søgne-boerne skjul på sine følelser. Og det er at Songdalen er ok, Kristiansand ikke.— Det handler om to aspekter: For det første den demokratiske biten, de er usikre på hvem som skal styre oss. I tillegg føler de kommunen blir for stor, slik at vi blir en utkant, forklarer hun.

Les også:

Samtidig bedyrer hun at Søgne har et godt samarbeid med Kristiansand, med videregående skoler, universitet og sykehus.

— Når vi får resultatet av utredningen, vil en del svar gi seg selv, mener Severinsen.