KRISTIANSAND: Avfallsanlegget på Langemyr består i grove trekk av to kammer. Ett som tar i mot søppelet og ett som brenner søppelet. I mottakskammeret er det ikke meningen at det skal brenne. Dersom det likevel oppstår en brann, vil varmesøkende kameraer oppdage temperaturavviket og iverksette to kraftige vannkanoner.

I samarbeid med brannvesenet tente Returkraft i dag på et stort bål bestående av paller og annet treverk nede i søppelkammeret. Målet var å se om brannen ble slukket av det automatiske sikkerhetssystemet.

De selvstyrte vannkanonene bommet på ilden som ble tent nederst i den store søppelsjakta. Heldigvis har Returkraft en måned på seg til å løse problemene som ble avdekket i dag.

-Det gikk ikke helt som planlagt. Men vi tester jo for å finne slike problemer og løse dem, sier administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik, til fvn.no

For lavt trykk

Bortsett fra vannkanonenes noe labre innsats, fungerte alt etter planen. De varmesøkende kameraene oppdaget brannen og ventilasjonslukene i taket åpnet seg som forventet. Men kanonene hadde store problemer med å kjøle ned riktig område og brukte store mengder vann og skum på feil sted.

-Alt gikk bra helt frem til slukkingen, sier Hans Kristian Odland, testkoordinator i Rambøl. Vi har for lavt sugetrykk på vannpumpene som leverer vann til kanonene, forteller han.

Vi vil jo alltid at ting skal fungerer med en gang, men igjen, det er jo for å oppdage slike ting vi tester, sier Odland som ledet testen.

De automatiske vannkanonene ble etter hvert satt i manuell modus, og styrt fra kontrollrommet. Heller ikke dette ble noen stor suksess, ettersom det var vanskelig å se vannstrålen i det røykfylte kammeret.

Det meste av den påsatte brannen ble etter hvert slukket, men brannvesenet måtte til for å etterslukke restene av bålet.

Hadde dere slukket denne brannen raskere?

— Det kan nok godt hende, sier overbefal Helge Zachariassen i Kristiansand brann og redning.