AGDER: I dag ble resultatene fra Åpenhetsindeksen 2011 offentliggjort. Indeksen viser hvor gode Norges kommuner er på åpenhet. Alle landets kommuner fikk samme spørsmål om innsyn i dokumenter og regelverk. Hjemmesidene er også gjennomgått. Deretter har kommunene fått poeng for responstiden, svarene og hvilke funksjoner som er tilgjengelig på nettsidene.

Resultatet viser at kommunene i Aust-Agder til sammen kommer godt ut, og får tredje størst poengsum i Norge. Vest-Agder havner imidlertid på 15. plass i Norge.

— Flere har en god del å jobbe med. Vi håper resultatet vil inspirere kommuner til å ta tak og forbedre seg, sier offentlighetsutvalgets leder Hanne Wien til fvn.no.

Kristiansand lite åpen

Av kommunene i Vest-Agder scorer Kristiansand under middels, og får 7 av 18 poeng.

— Litt underlig er det å måtte slå fast at fylkeshovedstaden Kristiansand befinner seg klart under Vest-Agder-kommunenes gjennomsnitt med sine 7 poeng. Kristiansand er til gjengjeld den eneste kommunen i fylket hvor vi har registrert vedtak om åpne dører i kontrollutvalget, heter det i rapporten fra Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg.

Dårligst av kommunene i Vest-Agder scorer Marnardal, med kun 2 av 18 poeng.

Best i Vest-Agder er Songdalen med 12 poeng. Begrunnelsen lyder:

— Forholdsvis rask ekspedering av innsynskravet (4 poeng for svar innen 3 dager) og ellers jevn poengsanking for journal og dokumenter på nett sikret seieren med 12 poeng, men denne totalsummen ligger lavt på den nasjonale ranking. Songdalen utmerker seg ikke med ytrings- og åpenhetsvennlige reglementer.

Lillesand og Grimstad får skryt

I Aust-Agder er bunnivået nesten like lavt som i vest. Bygland får 4 av 18 poeng.

— Blant annet gir Bygland kommune ingen informasjon om innsynsretten etter offentleglova, den har ikke kontaktinformasjon til politikerne og den er treg med å svare på innsynskrav, står det i rapporten.

Best er Lillesand og Grimstad, begge med 14 poeng.

— Lillesand og Grimstad er raske til å besvare innsynskrav, og er de eneste kommunene i Aust-Agder som har vedtatt å holde kontrollutvalgsmøtene sine åpne, skriver offentlighetsutvalget.

- Er det egentlig behov for at kontrollutvalgsmøtene skal være åpne, Hanne Wien?

— Kontrollutvalgets oppgave er at kommunen gjør jobben sin. Da er det viktig at innbyggere og medier han innsyn i at dette fungerer, sier Wien, og fortsetter:

Jeg syntes vi ser at flere av kommunene i Aust-Agder har tatt lærdom av hverandre. Det er mulig at Lillesand har vært en inspirator, sier hun, og viser til at Lillesand i 2007 vant åpenhetsprisen Flaviusprisen.

Uklart regelverk for ansatte

Både i Aust- og Vest-Agder får mange kommuner kritikk for å ha et utydelig eller manglende regelverk for ansatte.

— Det er uholdbart at en ansatt som leser regelverket forstår det slik at han omtrent må be rådmannen om lov for å skrive leserinnlegg i avisa. Det er også viktig for politikerne at kommuneansatte har gode regelverk, for å få mest mulig informasjon om hvordan politiske vedtak fungerer, sier Wien.

Her er resultatet for hver kommune:

Aust-Agder

Gjennomsnitt: 10,3 poeng

Bygland: 4 poeng

Birkenes: 7 poeng

Tvedestrand: 7 poeng

Froland: 8 poeng

Iveland: 9 poeng

Vegårshei: 10 poeng

Åmli: 10 poeng

Gjerstad: 11 poeng

Risør: 11 poeng

Evje og Hornnes: 12 poeng

Valle: 12 poeng

Arendal: 13 poeng

Bykle: 13 poeng

Grimstad: 14 poeng

Lillesand: 14 poeng

Vest-Agder

Gjennomsnitt: 7,7 poeng

Marnardal: 2 poeng

Audnedal: 3 poeng

Kvinesdal: 5 poeng

Kristiansand: 7 poeng

Søgne: 7 poeng

Flekkefjord: 8 poeng

Hægebostad: 8 poeng

Mandal: 8 poeng

Åseral: 8 poeng

Lyngdal: 9 poeng

Sirdal: 9 poeng

Farsund: 10 poeng

Lindesnes: 10 poeng

Vennesla: 10 poeng

Songdalen: 12 poeng

Undersøkelsen er gjennomført i perioden april til september 2011.