Foto: Hans Jacob Brekke

KRISTIANSAND: — Hadde det ikke vært for Severin Reinertsen (28) sin snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang, uttaler Arnvid Brustveit i Norges Livredningsselsskap før han overrekker hedersbevisningen til fiskeren fra Flekkerøy.

I går var det ett år siden Reinertsen opplevde sitt livs mest dramatiske timer på sjøen. Sammen med Daniel Thomassen (20) og Henrik Voie Abrahamsen (19) var de på vei fra Karmøy til Kristiansand i fiskebåten «Svåholm».

LES OGSÅ: Flekkerøy-båt i dramatisk forlis

LES OGSÅ: Berget kameraten fra drukning

Tok inn vann

Plutselig hørte de et dunk i båten. Kort tid etter gikk vannalarmen som varsler når båten tar inn vann.

I dramatikken som fulgte de neste minuttene ble både Abrahamsen og Thomassen hengende fast i snørene som blir brukt under makrellfisket.

(Les mer under bildet)

I VANNET: De tre som forliste var alle fra kristiansandsområdet. Her klamrer de seg fast i redningsflåten. De var tre timer på denne flåten. FOTO: 330 SKVADRON Foto: 330 SKVADRON

Abrahamsen kom seg løs og forsvant fra de to andre. Thomassen ble dratt under vann av båten, og kaptein Reinertsen måtte prøve å få ham løs.

Overlevingsdrakt

Med overlevingsdrakten på, hadde han store problemer med å dykke ned til kameraten. Han klarte likevel å komme seg under vann, og begynte å rive løs kroker og snører som bandt kameraten fast til båten.

— Det var veldig dramatisk. Det var ikke mye som skilte dette fra å gå den andre veien, forteller Reinertsen ettertenksomt.

Etter hvert fikk han løs kameraten og alle tre fikk samlet seg i redningflåten. Der ventet de i tre timer før de ble reddet av Sea King-helikopteret.

(Les mer under bildet)

Dette diplomet fikk Reinertsen i dag. Foto: Hans Jacob Brekke.

— Ikke en helt

I dag fikk han overrakt beviset på at han har utført en fremragende redningsdåd. Likevel tar han utmerkelsen med fatning.

— Jeg syns det er bra at Norges Livredningsselsskap markerer slikt, men jeg er føler meg ikke som noen helt. Jeg gjorde bare det alle andre ville gjort i samme situasjon, sier Reinertsen.

Fiske er fremdeles jobben til Reinertsen, og han sier han ikke har fått skrekken for livet på sjøen. Overrekkelsen i dag bringer imidlertid minnene tilbake fra dramaet på sjøen for et år siden.

— Jeg glemmer det litt i det daglige, men det kommer litt opp igjen nå, forteller han.