KRISTIANSAND/OSLO: – Fremskrittspartiet mener ikke rettferdighetsfølelsen ivaretas godt nok gjennom hjemmesoning med fotlenke. Konsekvensen av å begå kriminalitet må virke avskrekkende. Slik opplever jeg ikke at hjemmesoning virker, sier Michaelsen.

Les også: Nå kan sørlendinger sone med fotlenke hjemme

Ny soningsform i Agder

I går gikk startskuddet for såkalt straffegjennomføring med elektronisk kontroll i Agder. To domfelte soner allerede hjemme, og i løpet av kort tid har friomsorgskontoret i Agder et mål om å ha tjue personer kontinuerlig i hjemmesoning i fylket.

Soningen foregår ved at den domfelte utstyret med en fotlenke som registrere alle bevegelser. Dersom den domfelte forlater boligen uten tillatelse, går alarmen. Ifølge kriminalomsorgen er det et svært strengt kontrollregime knyttet til straffegjennomføringen slik at den ikke oppleves som lettvint.

Konsekvensen av å begå kriminalitet må virke avskrekkendeStortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp)– Hindrer ikke kriminalitet Åse Michaelsen mener straffemetoden har flere svakheter.

– Det å sone hjemme hindrer ikke at ny kriminalitet begås. Vi har sett eksempler på domfelte med lengre narkotikadommer som har blitt tatt for narkosalg når de har gjennomført siste del av lengre fengselsopphold hjemme. Det samme gjelder domfelte som er dømt for vold— og seksualforbrytelser, sier Michaelsen.

Under kriminalomsorgens presentasjon i Kristiansand, viste en representant fra justisdepartementet til undersøkelser fra Sverige som viste reduksjon i tilbakefallsprosenten hos domfelte. Det ble også understreket at straffegjennomføringen nesten utelukkende skal gjelde straffedømte med dommer under fire måneder, og at hjemmesoning ikke er tiltenkt vold- og seksualforbrytere.

– Da ønsker jeg å påpeke at i lovverket kun står at hjemmesoning bør ikke gjelde denne gruppen forbrytere, sier Michaelsen.

– Dommere må innvilge

Hun mener også det blir helt feil at kriminalomsorgen og ikke dommerne som skal innvilge domfelte hjemmesoning.

– Dem som skal innvilge eller avslå søknader om hjemmesoning, er vanlige personer som du og meg. Jeg mener det er avgjørende at det er rettsvesenet som idømmer straff og velger straffegjennomføring. I dette tilfellet får kriminalomsorgen for stor makt, hevder Frp-politikeren.

Michaelsen mener også at fengselssoning har noe for seg ved at den domfelte for en periode kommer unna et destruktivt nettverk hjemme. Hun er også redd for at hjemmesoning kan føre til et klasseskille fordi det er en forutsetning at man disponere egen bolig.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

– En familiefar med kone og barn kan sone hjemme, mens en rusmisbruker uten fast bopel står uten dette tilbudet, sier hun.Hun mener hjemmesoning kun har noe for seg når det kommer til unge førstegangsforbrytere og bøtelagte personer som ikke kan gjøre opp for seg.

– I tilfeller hvor skoleungdom domfelles, kan det ha noe for seg. Hjemmesoning kan forhindre at de dropper ut, sier Michaelsen.

Ivareta familie

KrFs justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, deler ikke skepsisen til Michaelsen.

– KrF stilte seg positive til prøveprosjektet. Vi mener først og fremst det er positivt at domfelte får anledning til å ivareta familien sin og fortsette i arbeidslivet. Det ideelle er ikke hjemmesoning, men i en situasjon hvor det er manko på fengselsplasser, så er det et godt alternativ, mener Ropstad.

Han er imidlertid krystallklar på at straffegjennomføringen ikke må gjelde domfelte med alvorlig vold— og seksualforbrytelser på samvittigheten.

– Det er svært viktig at straff oppleves rettferdig, også fra samfunnets side, sier Ropstad.