KRISTIANSAND: — Jeg har selv snakket med Jamilla. Hun forteller at hun hadde en samtale med den amerikanske journalisten med sin bror til stede og at hun aldri har uttalt seg på den måten som er gjengitt i artikkelen. Når det er sagt, så har politiet sikret seg innholdet i Tjostolvs mobiltelefon, og meg bekjent er det ingen meldinger som korresponderer med det journalisten hevder Jamilla har uttalt, sier advokat Morten Furuholmen til Fædrelandsvennen.

Torsdag publiserte det amerikanske magasinet GQ (Gentlemen’s Quarterly) en artikkel hvor det hevdes at Tjostolv Moland fra Vegårshei sendte en sms til sin ugandiske kjæreste mens han var på flukt i 2009. Ifølge journalisten James Bamford skal det ha stått: «Jamilla, jeg kommer til å overgi meg. Jeg skal ta meg fram til politistasjonen, fordi det var en ulykke. Jeg mente ikke å gjøre det»

Nekter for drapsinnrømmelse

Både VG og Dagbladet har snakket med Jamilla Kalifala. Overfor begge avisene nekter hun for å ha mottatt en slik sms.

— Jeg fikk en tekstmelding der han skrev at noen var død fordi de hadde blitt forsøkt ranet. Han skrev at han ville overgi seg fordi han var redd og ville gå til politiet. Det stod aldri noe om drap, sier hun til VG.

FORTVILET: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French. Foto: Junge, Heiko

Advokat Morten Furuholmen har tillit til Molands kjæreste og mener hun fremstår med troverdighet.— Det er ikke fremlagt noen sms med dette innhodet i retten. Det bygger opp under at hun husker riktig. Overfor meg er hun helt tydelig på at hun aldri har fått opplysninger eller meddelelser fra Tjostolv som er forenlig med en slik spekulasjon, sier Furuholmen.

Nordmennenes advokat mener den påståtte smsen ville blitt trukket fram både under hovedforhandlingen og ankebehandlingen i Kongo dersom den eksisterte.

— Her er det i beste fall en misforståelse. Og det er ganske spesielt at man ikke er mer opptatt av sitatsjekk når man velger å bruke så mye fokus på én setning i artikkelen. Særlig når den høyst sannsynlig ikke er reell. Det er alvorlig og svært useriøst, sier Furuholmen.

- Falt til stengrunn

- Hvor skadelig er dette for nordmennene?

— Jeg tror ikke dette er så skadelig fordi substansen i påstanden har falt til stengrunn i løpet av kort tid. Særlig fordi Jamilla på en troverdig måte har dementert påstanden rett etter at artikkelen ble publisert.

Furuholmen mener det også er interessant at journalister, som har jobbet med Kongo-saken i årevis, ikke kan huske smsen.

— De har med vanlig journalistisk metode fått dementert essensen i denne artikkelen i løpet av en times tid, sier Furuholmen.

- Tror du nyhetsartikkelen påvirker kongolesiske myndigheter?

— Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror de er hellig overbevist om at de to var både spioner og drapsmenn som var sendt ut på tokt, og at de mener drapsdommen var helt riktig, sier Furuholmen.

Merkelig tidspunkt

Forfatter Morten Strøknes har møtt Tjostolv Molands kjæreste, og sier at han ikke oppfattet henne som en god kilde. Han har også møtt amerikaneren James Bamford, men vil ikke spekulere i den omdiskuterte tekstmeldingen.

— Jeg synes det er merkelig at denne tekstmeldingen kommer opp over to år etterpå. Det er mange spørsmål som naturlig dukker opp, sier Strøksnes.

I 2010 utga han boka "Et mord i Kongo". Han var da i Uganda og møtte Jamilla Kalifala, som er Tjostolv Molands kjæreste, på en bar. I boka skriver Størksnes at Moland fridde til Kalifala da han var på flukt, og han sier det er kjent at Moland ringte til henne da. Han vil imidlertid ikke spekulere i om det ble sendt noen tekstmelding.