SPENTE: Jarle Bjørklund, Anne Sophie Høegh-Omdal og Nora Ibsen var spente på om platespilleren ville virke. Det gjorde den til gangs, med vals på tallerkenen i 78-fart. Nå skal klenodiet få hedersplassen i stua på museet, som i år har hatt norskamerikaneres historie som tema. Foto: Helge Corneliussen
SAMLING: Museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal fra seg av begeistring da hun så gjennom den store samlingen med 78-plater som fulgte med. Foto: Helge Corneliussen
AMERIKA: Ingen tvil om at det gamle musikk-kabinettet er laget i Amerika. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: Den siste turen foregikk i bagasjerommet på en bil fra Oslo til Lillesand. Dermed var møbelets reise over og ringen omsider sluttet.

— Oj, den virker. Hør så flott. Nei, nå må vi nesten ta en svingom, utbrøt museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal da musikk-kabinettet begynte å gi lyd fra seg.

SPILLER: Den gamle platespilleren i musikk-kabinettet virket som den skulle. Det fulgte til og med ekstra stifter med. Foto: Helge Corneliussen

Minst like glad er giveren, Gro Steendal, i Oslo. Hun forteller følgende om Victrolaens historie.

Til Lillesand med seilskute

— Min oldefar, seilskutekaptein Ole Christensen fra Lillesand, hadde med seg Victrolaen hjem på skuta si. Han hadde den i sitt hjem, frem til hans eldste sønn Lars Chr. Steendal arvet den. Min mor og hennes yngste

SAMLING: Museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal fra seg av begeistring da hun så gjennom den store samlingen med 78-plater som fulgte med gaven. Foto: Helge Corneliussen

bror yndet å høre på musikken som strømmet ut av dette vidunderet.

Gro Steendal har altså røtter til Sørlandet og var veldig glad da Høegh-Omdal på strak arm sa ja til å motta det helt spesielle amerikanske musikk-kabinettet.

— For cirka 30 år siden ble den min, og den stod lenge til pynt og musisk glede i min stue i Oslo, fram til den måtte vike plassen for noe mer praktisk. Nå gleder det meg at den skal komme tilbake til sin hjemby, skriver Steendal i et brev til museet.

Kommet hjem

— Det er ganske utrolig. Ole Christensen, som fraktet kabinettet fra Amerika til Sørlandet, bodde i Lillesand og i Høvåg. De siste dagene av sitt liv tilbrakte han på det gamle pensjonatet som var i nabohuset til Lillesand by- og sjøfartsmuseum. Kabinettet er kommet hjem igjen, sier Høegh-Omdal.

I tillegg til det flotte kvalitetsmøbelet med platespiller fulgte det med originale ekstra stifter og en haug med gode, gamle 78-plater. Høegh-Omdal dro opp album etter album med flott melodier og sanger og også "emigrantmusikk" som var populært blant norske i "junaiten".

Musikkaften med Victrola

— Museet er dypt beæret over gaven og kan tenke seg å arrangere en musikkaften i Victrolaens univers. Kanskje vil også noen gjester ha lyst til å medbringe egne 78-plater med for anledningen. Dette kan bli utrolig gøy, sier Anne Sophie Høegh-Omdal.

Hun er svært lettet over at musikk-kabinettet havnet i Lillesand.

— Det sto mellom musikkhistorisk avdeling på Ringve museum i Trondheim og Lillesand by- og sjøfartsmuseum. Forespørselen fra Gro Steendal kom for tre dager siden. Jeg sa ja på strak arm, forteller Høegh-Omdal.