OSLO: De to nordmennene har sittet fengslet i Kisangani, øst i Den demokratiske republikken Kongo i to og et halvt år. Begge er dømt til døden flere ganger, men norske myndigheter har fått forsikringer om at dødsstraffen ikke vil bli fullbyrdet.

Fredag i forrige uke bestemte Kongen i statsråd at all gjeld Kongo har hatt til Norge skal slettes. Landet har totalt skyldt Norge 143 millioner kroner.

Å benytte ordningen med gjeldssletting som brekkstang for å hjelpe de to nordmennene ut av fengselet i Kisangani, har ikke vært et tema. Å fjerne landets gjeld inngår i et økonomisk program Norge deltar i sammen med 18 andre land, opplyser Utenriksdepartementet.

– Skulle enkeltland la være å innfri sin del av avtalen på grunn av bilaterale forhold, ville det svekke ordningen. Det ville dessuten vært usolidarisk overfor de andre landene som bidrar i den internasjonale slettingen, sier kommunikasjonssjef Trond Viken til NTB.

French og Moland har fått mange ulike signaler i fengselet. Både overflytting til hovedstaden Kinshasa og soningsoverføring til Norge har vært diskutert, men uten at det gitt noen resultater.