SPANGEREID SKOLE: Klar melding om hva som foregår. Foto: Roar Greipsland
STILLE: Da rektor Even Tronstad Sagebakken trakk i leselotteriet var det ekstra stille på Spangereid skole. Foto: Roar Greipsland
FLAKS MED LODD: Rosa Pony Girl! Lesing kan føre til den reneste lykke. Bare spør Tiril Marie Midling Thorsen i 1.klasse, som vant etter iherdig lesing og mange lodd. Foto: Roar Greipsland
HELDIG: Kinobilletter var ekstra stas, og Emma Sofie Frøysnes fra 3. klasse kan nå gå gratis på en film i Buen. Lærer Kristin Kile kunne gratulere mens lærer Line Hansen Hjellup og rektor Even Tronstad Sagebakken gjør klar til neste trekning. Foto: Roar Greipsland
LESELYST: Mina Larsen pløyer linje for linje. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Jeg hadde lest litt over 16 timer, og fikk 16 lodd. Nå vant jegbåde fotball og drikkeflaske, forklarer Håvard Skutle vedSpangereid skole. Om Håvard ikke akter å gjøre ugagn, viser hansmilende at han er i ferd med å lese "Barnas store rampe- ogtriksebok".

— Gøye bøker er lettere å lese, fastslår 5.-klassingen.

Ivrige

Det som i fjor var det nasjonale prosjektet "Leselyst" er i år gjort om til den lokale vrien "Leselotteriet" ved skolen i Spangereid. Samtlige 136 elever har deltatt, og i gjennomsnitt har hver av dem lest ca. 17,5 timer i løpet av de to prosjektukene.

— Samlet er de oppe i 2390 timer. Et helt årsverk, smiler rektor Even Tronstad Sagebakken.

Alle med vinnersjanse

— Elevene har fått et lodd for hver time som de har lest. Dermed får alle fått vinnersjanse, ikke bare de som leser best og fortest, forklarer Line Hansen Hjellup, ansvarlig for leseprosjektet. På hvert trinn har det vært ulike boktemaer, men lysten til å lese har vært upåklagelig hos alle.

— Ja, jeg er virkelig stolte av dem. Spangereid skole vant for øvrig fjorårets nasjonale leselystkonkurranse, så dette er de flinke på, smiler rektor. Premiebordet er særdeles velfylt, rundt 50 premier i tallet, rikelig sponset med alt fra fotballer og dukker til dvd-filmer og kinobilletter fra næringslivet i Mandal, Lindesnes og Lyngdal.

Tre premier

Gunnar Osestad i 7.klasse vinner seg en kjekk og grønn matboks for innsatsen. 18 lodd har han i boksen som det trekkes fra, og med flaks ble det to premier til. Gunnar viser fram "Gravbøygen våkner", boka han nå er i ferd med å lese. Visstnok ikke så skummel som tittelen kunne antyde, men handler om en som finner en nøkkel ute i skogen, og noe om en fyr som jakter etter magiske vesener. Ikke verre enn det.

Satser årlig

— Leselotteriet vil vi satse på årlig. Den ivrigste var oppe i 53 lesetimer denne gangen, men alle elevene er motiverte for lesing hele året. Det har igjen ført til bedre resultater i alle de andre fagene, merker Hansen Hjellup og Tronstad Sagebakken.

Se flere bilder på fvn.no