KRISTIANSAND: — Vi står nå friere i forhold til å kjempe en sak for Sørlandet sykehus og Sørlandet inn mot Helse Sør-Øst. Peder Olsen hadde sin tilknytning til Helse Sør-Øst, og med Camilla Dunsæd som ny styreleder er den bindingen borte, sier Jan Oddvar Skisland.

Han mener både at det blir lettere å sloss for sykehuset generelt, og å sloss for å få vurdert om ett sykehus på Sørlandet er det riktigste i framtiden.

Ett sykehus

Skisland har lenge vært helt tydelig på at arbeidet med Utviklingsplan 2030 også må vurdere om det bør bygges ett, nytt stort sykehus på Sørlandet. Så da mandatet for Utviklingsplanen ble diskutert i styret fredag, ønsket han å fjerne følgende formulering:

"Ifølge Helse Sør-Øst vil ikke Sørlandet sykehus få midler til dette (nytt sykehus, red. anm.) på mange år, da det er flere andre foretak i Helse Sør-Øst som vil bli prioritert foran et eventuelt nytt sykehus på Sørlandet."

— Jeg håper ikke jeg blir oppfattet som forkjemper for ett sykehus, men ett sykehus må være et alternativ som vurderes innen den tidsrammen som eksisterer for planen, sa Skisland.

Advarte

Styremedlem Kirsten Huser Leschbrandt støttet Skisland, men advarte mot at det blir brukt tid og ressurser på noe det ikke kan bli noe av.

Ansatterepresentant Frode Gallefoss lurte på om det bare er korridorprat at Sørlandet sykehus ikke vil få penger til nytt sykehus, eller om det er skrevet ned noen steder.

Ikke utelukket

Direktør Jan-Roger Olsen sa at det fins skriftlig i Helse Sør-Østs investeringsplaner for framtiden.

— Det er ikke slik at det er utelukket å utrede ett nytt sykehus, men slik vi vurderer det per i dag, vil vi ikke få penger til å bygge det, sa Olsen.

Driftsdirektør Per Torgersen, som leder arbeidet med Utviklingsplanen, kommenterte slik:

— Essensen i planarbeidet er å tenke fritt og høyt. Det er ikke gitt at ett sykehus er riktig svar, vi må analysere først. Uansett må vi har ferdigstilt en utviklingsplan før vi kan sette i gang større tiltak, sa Torgersen.